Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-16 21:35:00

Falus Ferenc: Minden tömeg kockázatot jelent, az a kérdés, hogy mekkora kockázatot vállalunk

A volt tisztifőorvos az ATV Egyenes beszéd című műsorában a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről és a lehetséges második hullámról beszélt.

"Ez az utóbbi a kormány intézkedési közül a legjobb" - mondta Falus Ferenc arra a kérdésre, hogy egyetért-e azzal a döntéssel, hogy mégsem tartják meg a nagyszabású augusztus 20-ai ünnepségsorozatot. Örül a döntésnek, arról viszont már nincs olyan jó véleménnyel, hogy különbséget tesz a kormány a koncertek és a focimeccsek között. Előbbinél nem lehet ötszáz főnél nagyobb rendezvényeket tartani.

"Nevetségesnek tartom ezt az egész kérdést, minden tömeg kockázatot jelent, az a kérdés, hogy mekkora kockázatot vállalunk" – Falus Ferenc azt is hozzátette, hogy ő még a kormány korlátozásainál is szigorúbb véleményen van: az ötven főnél nagyobb rendezvényeket sem engedné zárt térbe.

A volt tisztifőorvos szerint már most el kéne kezdeni foglalkozni azokkal az összeesküvés-elméletekkel, amik hátráltathatják a sikeres védekezést: "Amikor hatékony gyógykezelésre lesz lehetőség, akkor nagyon sokan lesznek, akik ezt nem akarják igénybe venni. El kéne kezdeni ezt a kommunikációt." Abban pedig maximálisan Merkely Béla mellett áll, hogy zárt térben maszkot kéne hordani.

Falus Ferenc: Minden tömeg kockázatot jelent, az a kérdés, hogy mekkora kockázatot vállalunk

 

Végül a lehetséges második hullámról, és a szűrővizsgálatok fontosságáról is szó esett: Falus szerint nem végeznek elég szűrővizsgálatot, és nem tudunk eleget a járvány valódi méretéről.

"Nagyon remélem, hogy megállítható az ország" – mondta arra vonatkozóan, hogy képes lesz-e a lakosság még egyszer olyan önfegyelmet tanusítani, mint az első hullám alatt. A maszkhasználat, a kellő távolság megtartása Falus olvasata alapján kulcsszerepet tölt be a második hullám erejénél, és az is, hogy ne az influenzával egyszerre forduljon elő a vírus.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink