Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-16 15:51:00

A V4-ek főpolgármesterei levelet írtak Angela Merkelnek

Levelet küldtek Angela Merkelnek, a belépő német EU-elnökség kormányfőjének a visegrádi országok fővárosainak főpolgármesterei a klímavédelmi célú, városokra szabott, közvetlen EU-s támogatások ügyében.

A levelet július 15-én küldték, és hangsúlyozták benne a klímavédelmi célú, közvetlen városi finanszírozási eszközök fontosságát az EU következő többéves pénzügyi keretében.

A levél fő pontjai az alábbiak voltak:

- A városokat és városlakókat rendkívül súlyosan érinti a klímakrízis, de egyben határozott klímavédelmi intézkedésekkel nagyban hozzá is tudnak járulni Európa fenntarthatósági fordulatához.
- Például a közösségi közlekedés zöldítésével vagy az elavult lakásállomány energiahatékonysági célú szigetelésével a városok jelentősen tudják csökkenteni egész Európa károsanyag-kibocsátását.
- A V4-es főpolgármesterek által készített májusi „pozíciós papír" számba veszi azokat a csekély mértékű jogszabály-módosításokat, amelyek megteremthetik a jogi alapját az ilyen közvetlen, zöld városi támogatásoknak. Ezt a pozíciós papírt mára az európai népesség közel 10%-át kitevő 29 város támogatja.

A főpolgármesterek arra kérik a német EU-elnökséget, hogy karolja fel ezeket a javaslatokat, és támogassa a városok fokozottabb bevonását az EU stratégiai céljainak végrehajtásába.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink