Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-16 17:33:00

A Balaton "agyoncsaphatatlan": megvan, hol érdemes enni a tó partján

A Balaton környékének 333 legjobb éttermét, strandbisztróját, borászatát, kávézóját és egyéb vendéglátóhelyét mutatja be a Magyar Konyha magazin nyári számával megjelent Balaton 2020 Gasztrokalauz. A nyolcadszorra megjelenő kiadvány a 333 hely között 55 új úticélt ajánl.

Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője elmondta, hogy néhány hónapja, a koronavírus-járvány idején még lehetetlennek látszott az idei gasztrokalauz megjelentetése, a Balaton azonban „agyoncsaphatatlan”: itt kialakult egy életérzés, amihez az emberek ragaszkodnak – fogalmazott.

Hozzátette, mára ismét gyökeret vert egy tipikus balatoni vendéglátás, a „becsali csárdák” helyét átvették a kisvendéglők, megjelent a strandbisztró műfaja és ide költöztek a balatoni borok. Kialakult egy jellegzetes balatoni étlap, amely a helyi alapanyagokra – például a tapolcai pisztrángra, a balatonfenyvesi Angus marhára, a tekeresvölgyi sajtra, a minőségi pékműhelyek termékeire – épül.

Ennek következtében a minőségi éttermekben nincsenek már százfogásos menük, ezek a helyek kevés, de friss és helyi alapanyagból készült fogást kínálnak, balatoni borokkal, amihez Vinkó József szerint persze kellett a vendégek igényesebbé válása is.

A Balaton Gasztrokalauz régiós bontásban mutatja be egy-egy környék legjobb vendéglátóhelyeit, külön piktogrammal jelölve az egész évben nyitva tartó, az újonnan nyílt, illetve szállást is kínáló egységeket. A kiadványban idén először külön fejezetben szerepelnek a borászatok, és több kategóriában – például kikötői étterem, cukrászda és fagylaltozó, helyi termék – Top 10-es listák emelik ki a balatoni régió legjobbjait.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink