Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-15 11:17:00

Megcsappant a külföldiek száma a magyar lakáspiacon

A koronavírus-járvány miatt jelentősen csökkent a külföldi vásárlók száma a magyar lakáspiacon – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely azt vizsgálta, melyik országokból érkezett a legtöbb látogató és érdeklődés a magyarországi ingatlanokra.

Az idei megtorpanás többéves növekedés után következett be – közölte Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Mint mondta, 2018-ban az előző évhez képest 23 százalékkal több külföldi érdeklődést mértek, tavaly pedig 6 százalékos növekedés tapasztaltak a magyarországi, elsősorban budapesti ingatlanok iránt. Idén viszont felemás eredményt mutatnak a számok: bár 16 százalékkal többen látogattak el az oldalakra, de a komoly érdeklődések száma 17 százalékkal csökkent.

Az ingatlan.com elemzése szerint az Egyesült Államokból érkeztek a legtöbben, 60 százalékos növekedéssel és 870 ezer látogatóval, ám közülük csak 7 ezren érdeklődtek ténylegesen valamely eladó magyarországi ingatlan iránt. Az elemzés szerint ez 23 százalékos csökkenést jelent a múlt évhez képest.

Második helyen a németek állnak. Ők 6,3 százalékkal voltak többén idén, de az érdeklődések száma 15 százalékkal csökkent.

A harmadik hely pedig az Egyesült Királyság végzett: innen 4,3 százalékkal érkeztek többen, de 22 százalékkal kevesebb ingatlan iránt érdeklődtek.

Korábban nagy érdeklődést mutattak Magyarország iránt a spanyol, a cseh, és az orosz befektetők, ám ezekből az országokból az idén 17-69 százalékkal kevesebben néztek szét a hazai lakáspiacon.

Az ingatlan.com elemzése szerint egyébként azt most még lehetetlen megmondani, hogy a következő hónapokban, években hogyan alakul majd a külföldi kereslet a magyarországi lakóingatlanok piacán. A koronavírus-járvány és az utazási korlátozások miatt az idei évben kevesebb lehet a külföldi vevő, és az utóbbi években a lakáshotelek elterjedése és népszerűsége, valamint magas hozama is hozzájárult ahhoz, hogy a külföldiek a korábbinál nagyobb számban jelentek meg a magyar piacon, ám az, hogy miként hat a külföldiek befektetési célú lakásvásárlásaira a rövid távú lakáskiadásra vonatkozó szabályozása, nem lehet előre megmondani – vélekednek az elemzők. Valamint kérdés az is, hány külföldön dolgozó magyar dönt majd úgy, hogy akár a járvány hatása, akár más tényezők miatt hazaköltözik.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink