Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-15 19:58:00

Koronavírus: az európai ügyekért felelős német miniszter reméli, hogy sikeres lesz a hétvégi EU-csúcs

Reményét fejezte ki Michael Roth, az Európai Unió soros elnökségét adó Németország uniós ügyekért felelős minisztere szerdán, hogy a pénteken és szombaton Brüsszelben tanácskozó uniós tagállami vezetők megállapodásra jutnak a következő, 2021 után érvényes hétéves EU-költségvetésről és az ahhoz kapcsolódó, a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó csomagról.

Roth a tagállamok európai ügyekért felelős minisztereinek videókonferenciáját követően tartott online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a megállapodás létrejötte döntő jelentőségű az unió hitelessége szempontjából.

"Sok forog kockán. Az Európai Unió hitelessége veszélyben van. Hogy képes lesz-e elszántságot és szolidaritást mutatni és közös erővel kikilábalni a jelenlegi válságból" - fogalmazott.

A szerdai tanácskozás azt mutatta, hogy uniós csúcs fókuszában a helyreállítási alap részösszegei állnak majd. Vannak tagországok, amelyek a vissza nem térítendő támogatásokra, mások a hitelekre összpontosítanának, ami a tárgyalások egyik legnehezebb kérdését jelenti - közölte Roth.

Orbán Viktor nem elég bátor ahhoz, hogy vitatkozzon az Unióval?

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink