Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-14 16:05:00

Terézváros polgármestere az Airbnb-törvényről: Már holnap megkezdődik az egyeztetés a Fővárossal

Szerdán egyeztet a Főváros a kerületekkel az Airbnb lakások jövőbeni működéséről, a VI. kerület polgármestere elárulta: együttműködésre és egységes korlátozás bevezetésére törekednek.

Megszavazta a parlament az Airbn-törvényt. A lakáshotelekre vonatkozó új törvény augusztus 1-től lép életben. Mint, ahogy azt korábban Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter is bejelentette, az Airbnb-k sorsáról a kerületi önkormányzatok dönthetnek.

A VI. kerület polgármestere az ATV Híradójának azt mondta, semmiképp sem szeretnék ellehetetleníteni ezeket a lakásokat, mert nagyban hozzájárulnak a turizmushoz.

„Azon gondolkodunk, hogy a Fővárossal és a többi kerülettel egyeztetve, hogyan tudunk egy közös rendeletet hozni ebben a kérdésben.”

Soproni Tamás elmondta, szerdán lesz ezzel kapcsolatban egy Fővárosi egyeztetés, jövő héten pedig meg is születhet a döntés a lakáshotelekről.

Hozzátette a legtöbb kerület polgármestere az egységes szabályozást szorgalmazná, hiszen szerinte ez a lakóknak, a turistáknak és a kiadóknak is átláthatóbb.

A lakáshotelek a budapesti lakások 1 százalékát teszik ki, nagyjából tízezer darab van belőlük, elsősorban az V., VI., VII., és I. kerületben. Az airbnb adatbázis adatai szerint 2019 márciusától 2020 márciusáig az egyéb és magánszálláshelyek mintegy kétmillió vendégéjszakával, és több mint 600 ezer vendéggel járultak hozzá Magyarország turizmusához hozzávetőlegesen 52 milliárd forint értékben.

Az önkormányzatok korlátozhatják a magánszálláshelyek kiadását

Az Országgyűlés lehetővé tette, hogy az önkormányzatok időben korlátozhassák a magánszálláshelyek kiadását.  

A képviselők 149 igen szavazattal, 1 nem ellenében és tartózkodás nélkül hagyták jóvá a kormány ezt célzó módosító javaslatát.

A Ház döntése alapján a települések, a budapesti kerületek és a fővárosi önkormányzat saját területén felhatalmazást kap arra, hogy augusztus 1-jétől megállapítsa, legfeljebb hány napra adható ki magánszálláshely és egyéb szálláshely egy naptári évben.

Az új szabályok értelmében magánszálláshelynek tekinthető a magánszemély, vagy egyéni vállalkozó legfeljebb nyolc szobás és tizenhat ágyas lakása, üdülője, míg egyéb szálláshelynek a más tulajdonban álló, nem szálláshely-szolgáltatási céllal hasznosított, legfeljebb 25 szobás és száz ágyas épületrészek számítanak, ahol az egy szobában található ágyakat külön-külön is kiadják.

Az elfogadott javaslat indoklásában kifejtették, a rövid távú lakáskiadás nagyarányú elterjedése az ingatlan- és albérletárakat is megnövelte a fővárosban, emellett a társasházi együttélésben is konfliktusokat okozott.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink