Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-14 13:16:00

Burány: elégtelenek a kormány gazdaságvédelmi intézkedései

A gazdaságvédelmi intézkedésekről, a zöldfelületek védelméről, az önkormányzatokról és a vásárosnaményi ruhagyár dolgozóiról is beszéltek képviselők a napirend előtti felszólalásokban az Országgyűlés keddi ülésén.

Párbeszéd: elégtelenek a kormány gazdaságvédelmi intézkedései

Burány Sándor (Párbeszéd) arról beszélt, hogy elégtelenek a kormány gazdaságvédelmi intézkedései. A járvány gazdasági hatásainak enyhítése, semlegesítése fontos cél Európában, mert a járvány a munkahelyeket is veszélybe sodorta - fogalmazott.

Úgy vélte, elsősorban azon kell gondolkodni, hogy mely intézkedésekkel lehet megőrizni a munkahelyeket és segíteni az állásukat elvesztőkön. Emellett a terhek könnyítésén kellene dolgoznia a kormánynak, ehelyett szigorítanak a katán, megnehezítve az adónemet igénybe vevők helyzetét - mondta. Hozzátette: a kormány nem az adóterhek mérséklésén dolgozik, hanem megbüntette a kisvállalkozókat.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára válaszában kifejtette: a képviselő megint azt követeli, hogy minél több és hosszabb időre segélyt adjanak az embereknek, ez örök vita a kormány és az ellenzék között. A kormány szerint nem segélyt kell biztosítani az embereknek, hanem a munkahelyek megőrzésére, újak létrehozására kell összpontosítani, a gazdaságvédelmi akcióterv is ezen elv alapján készült el - mutatott rá. Hozzáfűzte: az elmúlt idő azt mutatja, hogy az akcióterv működik, sok munkahelyet mentettek meg az intézkedésekkel.

Az államtitkár kitért rá: a kata eredeti célja a kisvállalkozások segítése volt egyszerűsített adózással, nem pedig azoknak a vállalkozásoknak szánták, amelyek nagy cégeknek számláznak. Az utóbbiakat érinti a mostani változás - közölte.

LMP: a kormánynak nem fontos a zöldfelületek megóvása

Schmuck Erzsébet (LMP) kiemelte: a kormány nem tartja fontosnak a zöldfelületek védelmét, az elmúlt időben a kiemelt beruházásoknak sok fa és zöldfelület esett áldozatul. Pedig a szélsőséges időjárási viszonyok is azt mutatják, hogy a klímaválság súlyosbodik - magyarázta.

Közölte: a zöldfelületek megóvása és növelése a klímasemlegesség miatt is lényeges, és az embereknek is egyre fontosabb cél. A Hajógyári-sziget és a tatai Öreg-tó kérdésében is igaz ez, az embereknek számít a zöldfelületek védelme - mondta.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára kijelentette: a teremtett világ védelme a kormánynak kiemelten fontos, a környezeti örökségünk védelme nem politikai divat kérdése. A kormány ennek érdekében cselekszik, újabb és újabb lépéseket tesz, ellentétben a baloldallal - vélekedett. Hozzátette: a baloldal nem támogatta azt a célt, hogy Magyarország 2050-re klímasemleges országgá váljon, nem szavazta meg a vonatkozó törvényt.

Közölte: nem elég klímavészhelyzetet hirdetni és nem csinálni semmit, ezzel szemben a kormány sok konkrét intézkedést hoz.

MSZP: a kormány tétlenül nézi, ahogy egy külföldi cég tönkreteszi az embereket

Gurmai Zita (MSZP) kifejtette: a kormány folyton azt szajkózza, hogy a magyarok érdekeit védik, a keményen dolgozó kisemberekét, mégis tétlenül nézi, ahogy Vásárosnaményban egy külföldi cég tönkreteszi az embereket. A városban egy ruhagyár 530 dolgozója veszítette el az állását - mondta.

Közölte: sok érdemi javaslatot tettek le az asztalra, de a kormány mind lesöpörte ezeket, pedig még most sem lenne késő cselekedni. Az emberek valódi tetteket várnak a kormánytól - jelentette ki.

Schanda Tamás szerint fontos téma ez, ezért szomorú és felháborító, hogy a képviselő politikai haszonlesésére használja fel az emberek szerencsétlen helyzetét. Az érintett munkavállalókkal a foglalkoztatójuk tisztességtelen módon bánt el, olyan helyezett teremtett, amelyben az állam nem tud közvetlenül segíteni a munkavállalóknak, mert nem szűnt meg a munkaviszonyuk, így a szükséges támogatásokat nem lehet biztosítani nekik. Ez felelőtlen és elítélendő döntés, és olyan lehetőségeket kell keresni, amelyekkel mégis segíteni tudnak a dolgozóknak - mondta.

Megjegyezte: a magyar foglalkoztatási adatok kifejezetten jónak számítanak európai összehasonlításban, és már elkezdődött a kilábalás a járvány teremtette helyzetből.

 
Ajánlom

További belföldi híreink