Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-14 15:02:00

Döntött az Országgyűlés: megvan, mire kapott felhatalmazást Orbán az EU-csúcson

A “politikai furkósbot”, azaz a jogállamisági mechanizmus miatt lényegében vétóra hatalmazta fel az Országgyűlés Orbán Viktort. A miniszterelnök az EU-csúcson elutasíthatja az unió hétéves költségvetését és a 750 milliárdos járványügyi segélycsomagot, ha addig nem zárják le a 7-es cikkelyes eljárást ellenünk. Az MSZP, a DK és a Párbeszéd képviselői nem voltak bent a szavazáson.

Lényegében brüsszeli vétóra hatalmazta fel az Országgyűlés Orbán Viktor miniszterelnököt. A parlament 128 szavazattal, 16 ellenében és egy tartózkodás mellett megszavazta a Kövér László házelnök, Kocsis Máté Fidesz-, és Simicskó István KDNP-frakcióvezető által jegyzett javaslatot, ami a péntek-szombati EU-csúcson az unió hétéves költségvetésről és a 750 milliárdos járványügyi segélycsomagról tárgyaló Orbán Viktornak kötött mandátumot adott. A miniszterelnöknek a most elfogadott parlamenti határozat kiköti: akkor szavazza meg a jövő héten a hétéves EU-költségvetést, ha előtte lezárják az ellenünk folyó 7-es cikkelyes eljárást. Azt is megszabják, hogy a “civilnek álcázott szervezetek” EU-forrásból ne legyenek támogathatóak. De leginkább akkor vétózzon Orbán Viktor, ha az uniós forrásokat politikai feltételekhez akarják kötni „jogállamiság” címszó alatt, mert ez elfogadhatatlan. A határozati javaslatról szimbaton ebben a cikkben írtunk. Az ellenzéki pártok közül az MSZP, a DK és a Párbeszéd képviselői maradtak távol, az LMP-sek pedig bár bent voltak, nem adták le a szavazatukat.

Délelőtt a parlamentben a szavazás előtt több mint három órás, személyeskedésektől nem mentes, indulatos vita folyt, erről itt és itt írtunk. Kövér László expozéjáról, amiben kijelentette, hogy “a haza nem eladó, és nem vagyunk hajlandóak önként felcsatolni a nyakörvet” itt számoltunk be, míg arról, hogy Gulyás Gergely miniszter szerint mikor és mire kell Orbán Viktornak vétót emelnie, itt olvashat.

Merkel: hosszú még az út, “hidakat kell építeni”

Nem biztos, hogy lesz döntés a péntek-szombati Európai Tanács ülésén Brüsszelben. Angela Merkel német kancellár tegnap a Guiseppe Conte olasz miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után a szövetségi kormány Berlin melletti vendégházában kijelentette: nem biztos, hogy sikerül megállapodásra jutni az Európai Unió pénteken kezdődő rendkívüli csúcstalálkozóján a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozását szolgáló helyreállítási alapról és az EU következő hétéves költségvetéséről.

Angela Merkel kiemelte, hogy hosszú még az út a megegyezésig, és "hidakat kell építeni" a tagországok között. Az a legfontosabb, hogy nagyszabású és erőteljes csomagot állítsanak össze, mert a koronavírus-járványból eredő kihívás "hatalmas", és nem lehet "törpe" léptékű megoldással válaszolni rá. Guiseppe Conte aláhúzta, hogy gyorsan kell cselekedni. Minél előbb meg kell állapodni, mert "a legjobb megoldás sem jó, ha későn érkezik".

 
Ajánlom

További belföldi híreink