Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-14 21:50:00

A Magyar Apartmankiadók Egyesületének alelnöke az Airbnb-törvényről: Ezzel az egész magyar turizmus kap egy léket

Megszavazta a parlament a rövidtávú lakáskiadásokra vonatkozó törvényt. Eszerint a lakás-hotelek kiadási szabályairól az önkormányzatok dönthetnek. A Főváros szerdán egyeztet a kerületekkel, a jövő héten pedig döntés születhet. A 6. kerületi polgármester egységes szabályok bevezetését szorgalmazza.

Megszavazták az Airbnb-törvényt

 „Ennek a tevékenységének szerteágazó gazdasági és társadalmi következményei vannak” - ezzel indokolta Dömötör Csaba az Airbnb szabályozására vonatkozó törvénymódosító javaslat előterjesztését, amit a parlament el is fogadott. Mint mondta a lakáshotelek adóelkerülési problémákat vetnek fel, társadalmi problémát okoznak, hiszen sok esetben a turisták zavarják a lakóközösséget, továbbá az albérlet és ingatlan árakra kedvezőtlenül hatnak.

Az ingatlan.com vezető elemzője reggel az ATV Start című műsorában azt mondta: „mióta üresen állnak ezek a lakások, egyre többen döntöttek úgy, hogy inkább hosszabb távra adják bérbe ezeket az ingatlanokat.” Kiemelte: a belvárosi kerültekben nagyjából 60-70 százalékkal nőtt a magánszemélyek által kiadott lakáshirdetések száma. Az átlagos kínálati díjak pedig 40 ezer forinttal csökkentek ezekben a kerületekben.

A Magyar Apartmankiadók Egyesületének alelnöke szerint az Airbnb lakásoknak a hosszú távú kiadása aggályos. Úgy vélekedet: sok per várható a közeljövőben, mivel sokan ruháztak be ilyen céllal lakásokba, fizettek ki parkolóhelyeket és kaptak engedélyt a működésre, amit most megvonnak tőlük.

Másrészről – tette hozzá – az egész magyar turizmus kap egy léket a döntéssel, hiszen nagyon sok fiatal fogja ennek következtében elkerülni Budapestet.

Az Airbnb adatbázisa szerint 2019 márciusa és 2020 márciusa között ezek a lakások 3 millió vendégéjszakával, körülbelül 52 milliárd forinttal járultak hozzá a turizmushoz. Augusztus 1-től viszont új időszámítás kezdődik. „Innentől kezdve az önkormányzatoké lesz a döntés joga, hogyha ők szeretnék szigorítani a rövid távú lakáskiadás szabályait, akkor szabadon megtehetik” – magyarázta Dömötör Csaba, államtitkár.

A VI. kerületben nagyjából mindentizenötödik lakást (körülbelül 2000-et) Airbnb-ztetnek. Viszont a polgármester az ATV híradójának hangsúlyozta, semmiképp sem szeretnék ellehetetleníteni a lakáshoteleket, mert azok a turizmushoz tartoznak. Ezért azon gondolkoznak, hogyan tudnál a fővárossal és más kerületekkel egyeztetve egy közös rendeletet hozni. Kiemelte: „Azt gondolom annál nincsen fontosabb, mint hogy az V. kerület, a VI. kerület, az I. kerület, VII. kerület és így tovább – ahol a legtöbb ilyen ingatlan van –, mi közösen gondolkodjon, és közös döntéseket hozzon.”

Szerinte erre azért van szükség, mert így a rendszer a lakóknak, a turistáknak és a kiadóknak is átláthatóbb lenne. Soproni Tamás elárulta, szerdán lesz egy fővárosi egyeztetés ezzel kapcsolatban, döntés az Airbnb-k jövőbeni működéséről pedig jövő héten születhet.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink