Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-13 05:30:00

Péntekig lehet fizetési könnyítést kérni illetékmentesen a NAV-tól

Péntekig kérhetnek fizetési könnyítést illetékmentesen a NAV-tól azok, akiknek adótartozásuk van. A kedvezmények igénybevételéhez elegendő bizonyítani, hogy a fizetési nehézség a koronavírus-járványra vezethető vissza. Az adószakértő azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy adómérséklés csak egy adónemre kérelmezhető. A fennmaradó összegre viszont semmilyen, így részletfizetési kedvezmény sem vehető igénybe.

Július 17-én lejár annak a határideje, hogy könnyítést kérjenek az adóhatóságtól azok, akik valamilyen hátralékot halmoztak fel a koronavírus miatt. Mindegyik adófajtára kérelmezhet az igénybevevő 6 vagy 12 havi részletfizetést.

A kormányrendelet „a vállalkozásoknak lehetővé teszi az akár ötmillió forintos összegű adócsökkentést is”, erre a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára emlékeztetett.

A kérelem illetékmentes. Az adómérséklés azonban csak egy adónemre kérelmezhető. A fennmaradó összegre pedig már nem jár kedvezmény, még részletfizetési lehetőség sem.


"Azt kell, hogy mondjam, hogy ennek a rendeletnek egy kicsit nagyobb a füstje, mint a lángja." - az okleveles adószakértő mutatja is, hogy az érdeklődők a 140/2020-as számú kormányrendeletben nézhetnek utána a részleteknek, és egy példával szemlélteti a lehetőséget. 

"Ha valakinek van 25 millió forintos adótartozása, akkor ebből 5 millió forintra kérheti az adóelengedést, de a maradék 20 millió forintra már nem kérhet részletfizetést, míg az eredeti szabályok szerint igen. Ez azt jelenti, hogy 5 millió forintot elengednek, de a maradék 20-at meg kellene fizetni." - Angyal József szerint ezt a könnyítést inkább csak az veszi igénybe, aki valójában nem is került bajba a koronavírus-járvány miatt.

A Vállalkozók Országos Szövetségének korábbi főtitkára meghosszabbítaná a kérelmek benyújtásának határidejét.

"A vendéglátás, a turizmus, a vendéglátó kereskedelem, idegenforgalom most van abban a helyzetben, hogy nagy nehezen feltápászkodjon, ezért az lenne a szerencsés, hogyha ők a szezon végéig érvényesíthetnék ezeket a kedvezményeket, preferenciákat." - nyilatkozta híradónknak Dávid Ferenc gazdasági szakértő.

Az adó- és járulékfizetési kedvezmények elismerése mellett Dávid Ferenc továbbra is hiányolja az álláskeresési támogatás időtartamának meghosszabbítását, és a konkrét segítséget az utcára került munkavállalóknak, illetve az önfoglalkoztató kisvállalkozóknak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink