Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-13 13:51:00

Hibrid lakások jöhetnek az Airbnb szigorítása után

A hibrid lakások azt jelentenék, hogy szeptembertől májusig a diákok olcsóbban juthatnának hozzá az előtte rövidtávra kiadott lakásokhoz, májustól szeptemberig viszont újra a turistáké lehetnének az ingatlanok.

 

 

A Gazdasági Operatív Törzs javaslata alapján az Airbnb és a hozzá hasonló internetes felületeken szállásként hirdetett lakásokat egy évben maximum 120 + 30 napon át adhatják bérbe tulajdonosaik. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón bejelentette: az önkormányzatokra bízza a kormány a rövidtávú lakások kiadására vonatkozó szabályozást. Ez a teljes szabadságtól, a teljes korlátozásig bármi lehet.

Balogh László az ATV Start című műsorában arról beszélt, a 120 napos korlátozásra vannak nemzetközi példák. Az ingatlan.com vezető elemzője szerint főleg azokban a nagyvárosokban figyelhető meg ez a fajta korlátozás, ahol a turizmus már annyira felpörgött, hogy az Airbnb-k már a hosszú távon bérbe adott lakások elől veszik el a lehetőséget.

Balogh megemlítette, hogy Budapesten a belső kerületekben már régóta tart a szállodaipar és a rövidtávú lakáskiadók közötti vita: a szállodaipar neheztel a rövidtávú lakáskiadókra, mert piacot vesznek el tőlük. Nem csak a szállodaipar, a belső kerületekben élők is nehezményezik a turistákkal való együttélést. Hozzátette: Budapesten, a koronavírus előtt, nagyjából tízezres számban adtak ki rövidtávra lakásokat, ez pedig jelentős bevételt termel az ország és az önkormányzatok számára is.

Hogyan rendezi át a lakáspiacot?

Az elemző arról is szólt, hogy amióta üresen állnak az eddig rövidtávra kiadott lakások, az látható, hogy egyre többen adják ki azokat hosszabb távra is. A megnövekedett kínálat leszorította az árakat is. Balogh elmondása szerint a magánszemélyek által feladott kiadó lakáshirdetések száma 60-70 százalékkal nőtt. Az V. és VI. kerületben pedig 35-40 ezer forinttal csökkentek a bérleti díjak.

Gazdasági Operatív Törzs javaslatában az is szerepel, hogy rövidtávra a lakásokat szeptembertől májusig adhatnák ki. A vezető elemző úgy látja: ezzel hibrid lakások jöhetnek létre, ami azt jelenti, hogy szeptembertől májusig akár kedvezményesen, diákok is kivehetik az ingatlanokat. Májustól szeptemberig pedig újra a turistáké lehetnének a lakások.

Arról is szólt, hogy az egyetemvárosokban nem volt akkora változás a bérleti díjakban. Kiemelte viszont Eger városát, ahol 10-15 ezer forinttal csökkentek a bérleti díjak, de óriási változás nem történt.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink