Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-13 20:45:00

Eltűnt az önkormányzatoknak járó kedvezményes hitelkeret a költségvetésből

Csak banki hitelt vehetnek fel az önkormányzatok, ha megszorulnának a kieső iparűzési adó miatt. A 200 milliárd forintos kedvezményes hitelkeret eltűnését a költségvetésből a Népszava vette észre. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke úgy véli, elsősorban azok a városok kerülhetnek nehéz helyzetbe, amelyeknek fizetniük kell a szolidaritási hozzájárulást, de nem folyik be annyi adóbevétel, mint amennyivel számolnak. Székesfehérvár fideszes polgármestere viszont azt mondja: abból kell költekezni, ami van.

Mégsem vehetnek fel kedvezményes hitelt az önkormányzatok

 

Június elején még napirenden volt az önkormányzati hitelkeret, Gulyás Gergely miniszter is beszélt róla. A Népszava vette észre, hogy most viszont már csak banki hitellel pótolhatják az iparűzési adóból kieső bevételt ott, ha ez gondot okoz.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének becslése szerint több száz olyan város lehet, amelynek fizetnie kell a szolidaritási adót úgy, hogy nem tudja, mennyi adóbevétele lesz, például Rácalmáson a Hankooktól vagy Tiszaújvárosban a TVKT-tól.

Schmidt Jenő TÖOSZ-elnök az ATV híradójában arra hívta fel az önkormányzati szektor figyelmét, hogy mivel nem lehet tudni, mekkora kiesésre kell számítani, ezért mindenképpen érdemes lentebb húzni a költségvetéseken, mert a teljesítést külső forrásból nem lehet majd pótolni.

A hitelfelvétel az utolsó lehetőségként jön szóba az önkormányzatoknál. Most viszont már csak a bankok maradtak számukra – mondta a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke híradónknak. Gémesi György szerint ráadásul a hitelfelvétel procedúrája sokkal bonyolultabb, nem beszélve arról, hogy nem is jár természetesen, és még csak nem is kedvezményes hitel.

Székesfehérvár fideszes polgármestere azonban azt mondja: elsősorban abból kell költekezni, ami van. Cser-Palkovics András a szolidaritási hozzájárulás kiszámításának módján változtatna, leginkább a megyei jogú városok érdekében. A polgármester szerint sokkal több problémát oldana meg az, ha a várhatóan jelentősen csökkenő iparűzési adóbevételből kellene számolni és fizetni a szolidaritási hozzájárulást. „Ez nem jelentené az önkormányzatok újbóli eladósodását, ami szerintem semmiképpen nem egy járható út” – tette hozzá híradónknak nyilatkozva.

A Pénzügyminisztérium nem válaszolt a hitelkeret megszüntetésének okát firtató kérdésünkre. Azt írták: „Működési célú eladósodásra az önkormányzatoknak 2011 óta nincs lehetősége. Ennek fenntartására azért van szükség, hogy megelőzhető legyen az ismételt önkormányzati adósságspirál kialakulása.”

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink