Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-12 12:19:00

“Zöld” országokból érkező magyaroknak csak szúrópróbaszerű egészségügyi ellenőrzés lesz

“Zöld” országból szabad a belépés Magyarországra, a határon csak szúrópróbaszerűen van egészségügyi vizsgálat is - mondta el Gulyás Gergely a mai sajtótájékoztatóján, ahol a járványügyi szigorításokat jelentette be.

Amennyiben zöld jelzésű országból térnek vissza magyar állampolgárok nyaralásból vagy bármilyen más útról, szabad a belépés Magyarországra, nem kell karanténba menniük. Számukra a belépeskor a határon csak szúrópróbaszerűen van egészségügyi vizsgálat is - derült ki Gulyás Gergely mai sajtótájékoztatóján, melyen a járványügyi  kormánydöntéseket ismertette. Ezeket annak érdekében hozta meg a kormány, hogy minél kevesebb legyen a fertőzések száma, és ne “hurcolják be” a vírust külföldről. Minél jobban tudjuk kontrollálni a határokat, annál jobban meg tudjuk őrizni a biztonságot” - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány a határellenőrzést szigorítja: kedd éjféltől vörös, sárga és zöld kategóriába sorolják az államokat veszélyesség szerint, de rendszereden felülvizsgálják a listát.

Kivétel: Öt nap alatt 48 óra eltéréssel 2 negatív teszt

A sárga, illetve vörös országból érkezőknek a határon egészségügyi vizsgálat lesz, ami, ha igazolja a fertőzésgyanút, karanténba kell vonulni. Ha nem igazolódik a fertőzésgyanú, akkor is karanténba kell vonulni - ez alól akkor lehet kivézelt tenni, ha a megelőző 5 napban 48 órás időeltérésdel készített, két negatív kotonavírus tesztet tud a Magyarországra érkező igazolni. Augusztus 1-től, ha valaki sárga vagy vörös kategóriájú országból érkezik haza, a tesztelés költségét magának kell viselni, ha nem akar kéthetes karanténba menni.

Vörös jelzésű országok: Albánia, Bosznia, Koszovó, Észak-Macedónia, Fehéroroszország és Moldova, Montenegró, Ukrajna, valamint Ázsia és Afrika országainak nagy része, Ausztrália és Óceánia is.

Sárga jelzésű országok: Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, Nagy-Britannia, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, USA.

Zöld jelzésű marad egyelőre Horvátország.

Ajánlom

További belföldi híreink