Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-12 11:10:00

Szigorítja az országba belépést a kormány

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a járvány terjedésének megelőzése érdekében hozott kormányzati döntéseket osztja meg a nyilvánossággal.

Orbán Viktor már a pénteki rádióinterjúban arról beszélt, hogy néhány nap alatt eldől, milyen esetleges szigorítások kellenek. Közben a környező országokból, így Romániából és Horvátországból is olyan hírek jönnek, hogy minden eddiginél több a napi fertőzöttek száma.

Kásler Miklós szombaton azt mondta, ahol most vagyunk, az a második hullám határa. 

Gulyás Gergely elmondta, a helyzet súlyosságát mutatja, hogy istentiszteleti időben van tájékoztató. Folyamatosan figyelemmel kíséri a kormány a fertőzöttek számát a környező országokban és a világban és látják a rossz folyamatokat.

Magyarországon továbbra is csökken az aktív fertőzöttek száma.

Szigorítja a kormány a beutazást

Az operatív törzs javaslatára a kormány további korlátozást itthon nem hoz. A határellenőrzést szigorítják. Három kategóriába sorolják az országokat. Vörös, zöld és sárga. A legsúlyosabb helyzet a vörös országokban van, a zöldben pedig a legenyhébb.

Ezeket az országokat a tisztiorvosi szolgálat teszi közzé folyamatosan. Magyar állampolgárok esetében zöld ország esetében bárki beléphet, minden korlátozás nélkül Magyarországra. A másik két országból egészségügyi vizsgálat történik és ha fertőzésgyanú van, 14 napra karanténba kell vonulni. 

Sárga országból érkezés esetén egy negatív teszt után lehet szabadulni a karanténból, vörös ország esetén ehhez kettő negatív teszt szükséges. Vörös országokból külföldiek nem léphetnek be az országba.

Besorolás

Sárga kategóriában van Bulgária, Portugália, Svédország, Románia, Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Japán, Kína és az Egyesült Államok.

Vörös kategóriába Albánia, Bosznia, Koszovó, Észak-MAcedónia, Moldova, Montenegró, Szerbia és szinte minden ázsiai és afrikai ország van. 

A kormány abban bízik, hogy ezek az intézkedések segítik megelőzni, hogy más országokból a vírus bekerüljön az országba.

Gulyás Gergely elmondta, hogy az országokat folyamatosan vizsgálják és ha drámaian változik a helyzet, azonnal változtatnak a besoroláson, ellenkező esetben hetente módosítanak rajta és szerdánként jelentik be a módosításokat. 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink