Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-12 13:14:00

Gulyás a “norvég” adatszolgáltatási kérdésről: vélhetően félreértés

Ez vélhetően félreértés, Magyarország folyamatosan szolgáltat járványügyi adatokat - Gulyás Gergely mondta ezt az ATV kérdésére, a norvégok ugyanis a magyar uniós adatszolgáltatás hiányára hivatkozva nem adtak tiszta zöld jelzést a magyar állampolgáfoknak a Norvégiába való beutazásra.

Vélhetően félreértés van, ugyanis folyamatosan szolgáltatunk adatokat. Próbáltuk vagy próbáljuk a norvég hatóságokkal tisztázni. Minden magyar adat nyilvános, elérhető és az összes nemzetközi listán is szerepel minden erre vonatkozó szám - Gulyás Gergely a mai sajtótájékoztatóján az ATV kérdésére ezt mondta arra, hogy Norvégia szerint Magyarország már hat hete nem szolgáltat az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak ( ECDC ) adatokat, holott kifejezetten kedvezőek voltak már hat héttel ezelőtt is a magyar járványügyi statisztikák, hiszen százezer lakosra 0,8 fertőzött jutott, illetve a tesztelés is 0,5 százalékos volt.

A norvégok hiányolták a magyar adatokat

A norvég hatóságok nyilvánosságra is hozták, hogy melyek azok az országok, amelyek állampolgárai gond nélkül utazhatnak be. Akkor Magyarország, Bulgária, Horvátország, Luxemburg, Portugália és Románia esetében ezt nem tették lehetővé. A norvég álláspont szerint azért döntöttek így, mert a magyar kormány hat hete nem szolgáltat fertőzési adatokat az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) számára.

Ajánlom

További belföldi híreink