Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-11 08:15:00

Kövérék kőkemény feltéleket szabnak Orbánnak az EU-büdzsé elfogadásához

Kövér Lászlóék benyújtották javaslatukat a parlamentnek: Orbán Viktor akkor szavazza meg a jövő héten a 7 éves EU-költségvetést, ha előtte lezárják az ellenünk folyó 7-es cikkelyes eljárást. De a “civilnek álcázott szervezetek EU forrásból ne legyenek támogathatóak”, az uniós források politikai feltételekhez kötése pedig „jogállamiság” címszó alatt elfogadhatatlan - írják. Orbán Viktor vétóz-e Brüsszben, vagy végül pezsgőt bonthat?

Hétfőn és kedden ülésezik a parlament, hogy felhatalmazást adjon Orbán Viktor miniszterelnöknek, milyen álláspontot képviseljen a július 18-ai EU-csúcson Brüsszelben: megszavazza vagy megvétózza az EU 2021-2028 közötti 1076 milliárd eurós költségvetését, és az ahhoz kapcsolódó 750 milliárdos járványügyi segélycsomagot (ami közös EU-s hitelfelvételt jelent).

Kövér László házelnök, Kocsis Máté a Fidesz, és Simicskó István a KDNP frakcióvezetője a parlamentnek tegnap benyújtott határozati javaslatukban azt írják: “A koronavírus-járvány minden uniós tagállamban óriási gazdasági károkat okozott. Minden válság veszély, de lehetőség is egyben. A helyzet súlyos, ezért kénytelenek vagyunk elfogadni, hogy az Európai Unió tagállamai közös hitelt vegyenek fel”.

De milyen feltételeknek kell teljesülnie?

Aztán a határozati javaslatban Kövérék azt is megfogalmazzák, milyen feltételekkel járuljon hozzá a kormány a 750 milliárdos járványügyi segélyalap és a 7 éves EU-büdzsé ( MFF ) elfogadásához:

“Mi, magyarok, pontosan tudjuk, hogy minden hitelfelvétel kockázatos, ezért a hitel felhasználásakor ésszerűen kell eljárni. A közösen felvett hitelt méltányos és kiegyensúlyozott módon kell szétosztani, a pénz felhasználhatóságát függetleníteni kell a politikai szempontoktól” - írják, de a határozati javaslat kimondja:
a tagállamoknak a rájuk eső pénzügyi források felhasználásában szabad kezet kell biztosítani, de a közösen felvett hitelt kizárólag a gazdaság fejlesztése érdekében, a gazdasági növekedés szolgálatában szabad felhasználni.

“Elengedhetetlen” a 7-es cikkelyes eljárás lezárása" 

Ezért az Országgyűlés felhívja Magyarország Kormányát, hogy az Európai Tanácsban a Következő Nemzedék (Next Generation) EU Eszköz és az uniós Többéves Pénzügyi Keret (MFF) elfogadása során a következő alapelvek szerint járjon el:
- az azonos helyzetben lévő tagállamoknak azonos elbánásban kell részesülniük;
- a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országok polgárai;
- a folyamatban lévő, ún. „hetes cikkely szerinti eljárásokat” a Következő Nemzedék EU Eszköz és az MFF elfogadása előtt le kell zárni;
- politikai pártok és politikai tevékenységet végző, civilnek álcázott szervezetek uniós forrásból nem támogathatóak;
- a források politikai és ideológiai feltételekhez kötése – „jogállamiság” címszó alatt – elfogadhatatlan” - tartalmazza a határozati javaslat.

“Boszorkányüldözés, vádaskodás” - vagy jogállamiság?

Az indoklásban a Kövér-Kocsis-Simicskó-javaslatban azt írják: az uniós jogállamisági eljárások mára ideológiai alapú politikai “boszorkányüldözéssé váltak”, megosztották a tagállamokat: párbeszéd helyett egyoldalú vádaskodást, kölcsönös megértés helyett feloldhatatlan konfliktusokat szültek, jogállami elvek helyett a politikai érdekérvényesítés eszközei lettek. A jogállamiság elvével maga a csomag sem egyeztethető össze, hiszen a javaslat előterjesztésének oka és legfőbb célja éppen azon országok gazdaságainak megsegítése, amelyek évek óta megszegik a közös uniós jog részét képező maastrichti kritériumokat.

A Magyarországgal és Lengyelországgal szemben folyamatban lévő eljárások évek óta tartanak, semmilyen érdemi eredménnyel nem jártak, nem jogállami kritériumokon, hanem politikai vádakon alapulnak azokkal a tagállamokkal szemben, amelyek elutasítják a bevándorlást és Európa jövőjét az erős európai nemzetek szövetségeként képzelik el. Ezeknek a lezárása elengedhetetlen feltétele annak, hogy közös adósságot vállaljunk, közösen döntsünk az európai nemzetek jövőjéről - írják Kövérék a határozati javaslat indoklásában.

Orbán Viktor pezsgőt bonthat?

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke tegnap bejelentett javaslata  az EU következő hét éves költségvetésével és a helyreállítási alapjáról eltér az Európai Bizottság eddigi javaslataitól. Az Eurológus tegnap azt írta: ezek kevesebb pénzt és nehezebben alkalmazható jogállamisági feltételrendszert jelentenek.

Charles Michel ugyanis változtatott: a szankciók életbe léptetését kötné az állam- és kormányfők kétharmadának támogatásához a jogállamisági kérdésben. Több európai politikus, például a német zöldpárti Daniel Freund ezt úgy kommentálta az Eurologusbak: ezzel az Európai Tanács elnöke “megölte a jogállamisági mechanizmust, Orbán pezsgőt bonthat”.

Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjújában is beszélt arról, hogy elfogadhatatlan, hogy politikai feltételekhez kösse sz EU az uniós források kifizetését.

A miniszterelnök szerdai beszédéről, amelyben Orbán Viktor uniós zászlók előtt tett gesztust Angela Merkelnek és az Európai Néppártnak is, itt írtunk.

Ajánlom

További belföldi híreink