Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-11 11:22:00

Kiakadt az MSZP: "számszerűen kimutatható, hogy hogyan nyerészkedik a Fidesz a fogyasztókon"

„A Fidesz ne nyerészkedjen tovább a családokon, csökkentsék az energiaárakat!” címmel közleményt adott ki a Magyar Szocialista Párt.

Már a koronavírus-járvány okozta válság előtt is nehéz helyzetben voltak a családok - emlékeztetnek, mivel a magyar háztartások több mint 11 százaléka nem tudta időben befizetni a számláit. Ezzel a számmal pedig az Európai Unióban a sereghajtók közé kerültünk, és a visegrádi országok között is hazánk van a legrosszabb helyzetben – írja az MSZP, hozzátéve, napjainkban pedig több százezer ember veszítette el munkáját és mellettük több százezer ember jövedelme csökkent, ami miatt megnövekedtek a terheik.

Az Orbán-kormány azonban még ezek ellenére is drágábban adja a lakossági gázt, a villanyt és a távhőt, mint amennyibe az kerül – emelik ki a közleményben. A földgáz ára 2014 óta a felére csökkent, és a kőolajat is 50-60 százalékkal olcsóbban lehet beszerezni. A magyar emberek mégis hat éve ugyanazt a drága tarifát fizetik, s így az energetikai cégek profitja dagad. „Számszerűen kimutatható, hogy hogyan nyerészkedik a Fidesz a fogyasztókon” – hangsúlyozza az MSZP.

A párt ezért továbbra is követeli a gáz, a villany és a távhő árának azonnali csökkentését, hiszen erre megvan a fedezet. Olyan javaslatot nyújtanak be, amely közel 30%-kal csökkentené a gáz árát és egy új, sávos árazást vezetne be annak érdekében, hogy a kisfogyasztók nagyobb kedvezményt kapjanak, továbbá a létfenntartáshoz szükséges mértékig jelképes áron, alanyi jogon biztosítaná az alapvető közszolgáltatásokhoz való hozzáférést. A válság közepén minden segítséget meg kell adni a családoknak a megélhetésük biztosítása érdekében, ezért árcsökkentésre, igazságos, sávos árrendszerre van szükség – zárul a közlemény.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink