Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-12 05:35:00

Koronavírus: Orbán asztalán vannak a szigorítási javaslatok

Napokon belül bejelentheti a kormányzat az újbóli járványügyi szigorításokat. A szakemberek már megtették a javaslataikat, ezek jelenleg a miniszterelnök asztalán vannak. A környező országokban tovább emelkedik a fertőzöttek száma, míg a hazai adatok továbbra is kedvezőek. Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere ugyanakkor azt mondta: a járvány második szakasza előtt állunk.

"Azt látom, hogy minden újabb fertőzés esetén az operatív törzs vizsgálatai szerint minidig megtalálható valamilyen külföldről származó elem, mozzanat. Tehát a behurcolás ellen kell védekeznünk." - a védekezésről szóló javaslatcsomag összeállítására péntek délig adott határidőt a miniszterelnök. Az esetleges újbóli korlátozások bevezetésére az operatív törzs tesz javaslatot, az érintett minisztériumok bevonásával.

Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvos vitatja, hogy a megerősített határellenőrzés lenne a legfontosabb megelőző lépés. Ugyanakkor hozzátette: a beutazókat arra kell figyelmeztetni, hogy forduljanak orvoshoz, ha itt tartózkodásuk idején a koronavírus tüneteit tapasztalják magukon.

"A vírusnak a behurcolását a határon nem lehet megállítani, de azon, hogy a beutazókat szűrjük és ellenőrizzük elsősorban a repülőtereken, de terjedés megelőzéséhez sűrűbb tesztelés kellene, egy új esetdefiníció kialakítása, ami alapján a teszteket elvégzik és a maszkviselés az, ami a legfontosabb." - fejtette ki Falus híradónk kérdésére.

Közben az egészségügyi tárca minisztere egy interjúban kijelentette: a környező országok adatai alapján fordulópontoz ért a járvány. Kásler Miklós hangsúlyozta: a gyakori kézmosás és a maszkviselés továbbra is rendkívül fontos.

"Én úgy ítélem meg, hogy a környezetünkben elindult a második hullám, vagy ha úgy tetszik az első hullám újabb felfutása, ez a helyzet nagyon hasonlít a március eleji helyzethez az én megítélésem szerint, tehát most is alapvetően fontos, hogy a kormány megfelelő ritmusban, megfelelő döntéseket hozzon." - nyiltkozta Kásler.

Hegyeshalomnál napok óta szigorúbb a határellenőrzés. Az osztrák kancellár szerdán jelentette be a korlátozásokat, miután a fertőzöttek száma tovább emelkedett az országban.

Az Operatív Törzs szerint a védekezés fontos elem az esetleges hazai gócpontok lokalizálása és a betegek elkülönítése, a múlt héten két ilyen esetről is beszámoltak Mezőkövesdről és Sátoraljaújhelyről. A jelenleg aktív fertőzöttek 62%-a egyébként vidéki településeken él.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink