Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-11 12:25:00

Fürjes Balázs: a főváros fejezze be az autósok üldözését

Interjút adott a Népszavának a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. A beszélgetés során többek között szóba került az önkormányzatokat sújtó központi elvonások, a Lánchíd-projekt, az 5-ös metró víziója, vagy a 9 órás iskolakezdés is.

Fürjes Balázs: a főváros fejezze be az autósok üldözését

Fürjes Balázs kihangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány utáni védekezés költsége és a gazdaság újraindítása csak közös teherviseléssel érhető el. Ezt annak kapcsán mondta, hogy megkérdezték, a kormány lépései, mint például a szolidaritási adó összegének növelése, az önkormányzatokat sújtó központi elvonások, az ingyenes parkolás, koránt sem nevezhető baráti gesztusnak. Azt is elmondta az államtitkár, hogy nincs szó sarcról. „A kormány fizeti a hármas metró felújításának teljes költségét, örömmel odaadnánk a 6 milliárdot a Lánchíd-rekonstrukcióra, ha végre elkezdődne, az idén 93,6 milliárdot kapnak a fővárosi önkormányzatok működésre és fejlesztésre, jövőre pedig a kormány számításai szerint 10 milliárddal több pénzből gazdálkodhat Budapest. A főpolgármesteri vélemény vitatható”- fogalmazott.

A Lánchíd felújításával kapcsolatban elmondta, hogy másfél hónapja nem kapnak válaszokat a Városházától, ezért nem tudják követni, hogy mi történik a Lánchíd ügyében. Szerinte az óra a fővárosnál ketyeg. „A múlt héten azt mondta a főpolgármester, hogy 99 százalékban előkészítették a tendert, azóta eltelt egy újabb hét és nem tudjuk mennyi kell még a 100 százalékhoz. Továbbra sem tudni, hogy mikor írják ki a tendert. Ha a főváros helyett a kormánynak kell elvégezni a feladatot, akkor az eddig elkészült tervek, a Tarlós István által megrendelt dokumentáció és a korábbi városvezetés által beszerzett engedélyek alapján végzi el a munkát” – mondta Fürjes.

Az M5-ös metróról úgy nyilatkozott, hogy a kormány a teljes HÉV-infrastruktúrát felújítja, hozzátette, még ebben az évben kiírnak egy nyílt uniós közbeszerzést a járműpark teljes cseréjére is. Arra a kérdésre, hogy a fővárosiak mikor utazhatnak az új vonalon, annyit árult el, felelősen az ígérhető meg a budapestieknek, hogy 2030-ig a kivitelezést is sikerül lezárni. Szerinte ez a beruházás is azt mutatja, hogy a kormány komoly uniós forrásokat irányít Budapestre.

Az Óbudai-sziget sorsa  is szóba került az interjú során. Mint fogalmazott az államtitkár, ő Bús Balázzsal ért egyet, miszerint a sziget északi részére felesleges, kártékony, ráadásul nagyon drága az árvízvédelmi rendszer kiépítése. A sziget északi része maradjon a lakosság számára nyitott közpark és sportolási terület, amit időnként elönthet az ár.

A főváros által felvetett 9 órás iskolakezdés ügyében nyitottak – mondta el Fürjes, de ugyanakkor elvárják, hogy a főváros folytasson le egy társadalmi egyeztetést a kérdésben, valóban kérdezzék meg a budapestieket. „Egyébként pedig tisztelettel kérjük a városvezetést, hogy fejezze be az autósok üldözését. Autóval közlekedni nem deviancia. Sokaknak elengedhetetlen eszköz ez a munkába járáshoz, a családi élet szervezéséhez”- fogalmazott az interjúban az államtitkár. A szeptemberi kezelhetetlen dugók kialakulásának elkerüléséhez - szerinte fel kell számolni a nagy forgalmú utakon kialakított kerékpársávokat, és alaposan meg kellene gondolni a beharangozott sebességkorlátozás bevezetését is. Ugyanakkor egyetért Karácsony Gergellyel abban, hogy új egyensúlyra van szükség a budapesti közlekedésben.

A teljes interjút itt olvashatja el.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink