Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-10 06:20:00

Virológus: Ha a klinikai vizsgálatok sikeresek, nagyon gyorsan forgalomba kerülhet az orrspray-ből kinyert, koronavírus fertőzést csökkentő gyógyszer

Egy allergia ellen használt orrspray-ben lévő hatóanyag segítheti a koronavírus fertőzés kezelését. Pécsi és osztrák kutatók együttműködésével azonosították a szert, amely most kerül klinikai tesztelésre. A virológus szakember szerint, ha sikeres lesz a teszt, akkor viszonylag gyorsan forgalomba lehet majd hozni a szert.

Allergia elleni orrspray-ben találtak koronavírus elleni hatóanyagot

 

A Pécsi Tudományegyetem kutatóközpont virológusai, az osztrák Cebina biotechnológiai céggel közösen találták meg azt a lehetséges hatóanyagot, amely új terápiás gyógyszert jelenthet a koronavírus fertőzésben.

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológus professzor híradónknak elmondta, a laboratóriumi tesztek már meg is kezdődtek, és már tapasztaltak pozitív eredményeket. Azonban leszögezte: ez még csak egy kémcső kísérlet volt, ahhoz viszont, hogy igazolják, hogy az emberi szervezetben is működhet, ahhoz klinikai vizsgálatok is kellenek. Ezt nemsokára az osztrák cég fogja megkezdeni – tett hozzá Jakab.

Kőhegyi Imre, gyógyszerész és a virológus szakember híradónknak elmondta, a termék felvásárlási rohama egyelőre nem kezdődött el, mivel az az egyébként allergiára kifejlesztett készítmény, még nem jutott el a köztudatba, de hangsúlyozta: szerint nem is kell most azonnal a gyógyszertárba rohanni mivel maga az orrspray még nem az a gyógyszer, ami a vírus ellen hat.

Jakab szerint, ha a klinikai vizsgálatok sikeresek, nagyon gyorsan forgalomba kerülhet a koronavírus fertőzést csökkentő gyógyszer, mivel ezt a hatóanyagot nagyon sok cég gyártja – magyarázta.

 Ráadásul – tette hozzá – az a koncentráció, ami a vírusfertőzést csökkentette, jóval alacsonyabb annál, mint ami a forgalomban lévő orrspray-ben használható, tehát a rendelkezésre álló alapanyagoknak hígításával nagyon gyorsan tud majd egy gyógyszer előállni.

A kutatók azt is hangsúlyozzák, hogy a hatóanyag nem mint a fertőzést megelőző vakcina, hanem a már kialakult fertőzés, megbetegedés kezelésére lehet ígéretes gyógyszer.


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink