Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-11 14:30:00

Valóban veszélyesek ránk a hazánkban megjelent tigrisszúnyogok?

Terjed hazánkban a tigrisszúnyog, ami 22 féle vírust terjeszt. A szakértő szerint azonban nincs mitől tartani.

A tigrisszúnyog koromfekete, testét fehér foltok és csíkok tarkítják. Különleges ismertetőjegye a háta közepén húzódó hófehér csík – árulta el az ATV Start című műsorában Soltész Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos munkatársa.

A szakértő kérdésre válaszolva elmondta: azt, hogy a tigrisszúnyogok tömegesen terjednének, túlzásnak tartja, elmondása szerint ugyanis még csak a folyamat elején tartunk. Ez azért is fontos, mert vírus terjesztésére a tigrisszúnyog csak stabil, nagy egyedszámban (100-as vagy 1000-re nagyságrend) lenne képes, jelenleg viszont mindössze 10-es nagyságrendekről beszélhetünk.

A populáció feltérképezésére az MTA tavaly indított egy citizen science kutatást, a kezdeményezés lényege pedig, hogy a szakértők bevonják a lakosságot is. Eddig több mint 200 adat érkezett be (kép vagy befogott egyed formájában) az „önkéntes megfigyelőktől”, melyek közül csupán 13 volt valóban tigrisszúnyog, közülük pedig egy sem volt fertőzött. Amennyiben a jövőben veszélyt jelentő egyedre bukkannak, felveszik a megfelelő szervekkel a kapcsolatot – szögezte le Soltész.

A szakértő szerint már csak azért sem kell jobban tartani a tigrisszúnyogtól, mint más magyarországi csípőszúnyogtól, mert mindegyik terjeszt különböző kórokozókat (például nyugat-nílusi vírus, usutu vírus, különböző fonalférgek, szív- és bőrférgesség). Soltész szerint az egyetlen dolog, ami megkülönbözteti a tigrisszúnyogot a hazai fajoktól (kórokozás tekintetében) az az, hogy jóval többel kompatibilis. Ám – tette hozzá Soltész – a nyugat-nílusi vírus például egészséges embereken az esetek 75%-ában tünetmentesen áthalad, és a maradék 25% is csupán enyhe influenzaszerű tüneteket produkál. Legyengült embereknél okozhat csupán komolyabb idegrendszeri problémákat – hangsúlyozta Soltész.

Leszögezte azt is, hogy a tigrisszúnyog megjelenése hazánkban nem jelenti azt, hogy hozott is magával kórokozót, ugyanis elmondása szerint egy fertőzött szúnyog túlságosan legyengül ahhoz, hogy képes legyen kórokozók behurcolására. Ehhez gerinces állatokra vagy emberre van szükség – tette hozzá.

Megnyugtató tény lehet az is, hogy a szakértő elmondása szerint a hazai csípőszúnyogok is csupán minimális mértékbe fertőzöttek. Egy 2014-es szűrés során több ezer, több százezer állatot vizsgáltak meg, ám csupán töredéke (ezreléke-százezreléke) volt fertőzött.

Arról, hogy jelenleg több szúnyog van Magyarországon, úgy nyilatkozott: ennek oka az esős periódusban és a meleg időjárásban keresendő. A csapadék ugyanis biztosítja a szúnyog számára ideális élőhelyet, a meleg pedig gyorsítja az egyedfejlődést – magyarázta Soltész. Bizonyos fajok például 35 fok felett képesek öt nap alatt tojásból imágóvá (repülő rovar) fejlődni.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink