Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-10 05:50:00

Újra medvét láttak Magyarországon

Újabb medve bukkant fel Magyarországon, ezúttal a Hatvan közeli Petőfibánya környékén futók találkoztak egy anyamedvével és két bocsával. Valószínűleg ugyanaz a medvecsalád bukkant fel, mely már április közepén is feltűnt a környéken, méghozzá Pásztó közelében.

Petőfibánya polgármesterét értesítette két futó, hogy egy nagy medvét és két bocsot láttak elszaladni a falu határában.

„Nem szokványos az, hogy Petőfibányán medve fordul elő, de már együtt élünk azzal a hírrel, hogy közelünkben, Pásztón már látták ezt a medvét, illetve itt vagyunk a Mátra lábánál, mozognak a vadak, számítottunk arra, hogy elő fog itt fordulni, a horgásztóban mennek az illatok, halat hagynak kint, az etetők is vonzóak egy ilyen nagy vad számára, illetve szomjas és bejön inni" - mondta a polgármester, Juhász Péter.

A helyiek szerint lesz itt még több medve is hiszen ennivalóért bejönnek a településre.

A hatóságok szerint is valószínűleg ugyanaz a medvecsalád bukkant fel, mely már április közepén is feltűnt a környéken, méghozzá Pásztó közelében. A szakember a Startban azt mondta: ezek az állatok csak vendégeskedni jönnek át Magyarországra de hamar vissza is térnek élőhelyükre.

„Álltalában vendégeskedni jön, átkóborol a Felvidékről az Északi-középhegység különböző területeire, például a Mátrába, illetve a Bükk északi területeire, az Aggteleki karszt vidékére, néha az Ipolyság Börzsönyi területen is látni. De egy-egy állatról van szó ilyenkor, és jellemzően vissza is térnek a felvidéki területekre"

- mondta Patkó László, a WWF Magyarország nagyragadozó programjának vezetője.

A szakemberek azt tanácsolják: ha medvével találkozunk, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről. Ne fordítsunk hátat az állatnak, de ne is nézzünk a szemébe, mert ez agresszivitást válthat ki.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink