Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-10 18:26:00

Iskolaőrök fizetése: egymásra mutogat a BM, az EMMI és az ORFK

"A pedagógus szakma megalázása!" – így reagált az ATV híradójának a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke arra, hogy 220 ezer forintos bruttó bérért toboroznak iskolaőröket. A rendőrség véletlenül hozta nyilvánosságra a hirdetést, amit azóta töröltek. Híradónk stábja próbálta kideríteni, hogy valós összegről van-e szó, de kérdéseikre egyik minisztérium sem válaszolt.

Osztálytársai szeme láttára provokálta és fenyegette saját tanárát egy diák egy nagykátai szakközépiskolában idén februárban. Az eset nem egyedülálló: más településeken is bántalmaztak tanárokat.

A kormány válasza az iskolai erőszak megfékezésére az iskolaőrség bevezetése, amely külön rendészeti szervként jön létre, az őrök pedig gázspray-t, rendőrbotot és bilincset is használhatnak.

Csütörtökön a Baranya Megyer Rendőr-főkapitányság Facebook-oldalára került fel egy hirdetés, amelyben 220 ezer forint bruttó bérért és évi 200 ezer forintos cafetériáért toboroznak iskolaőröket.

„Hallatlan nagy bérfeszültséget fog kelteni az iskolaőrök odaállítása, ha másért nem, akkor azért is jó, hogy ez a probléma most fókuszba került, mert így most a társadalom is pontosan látja, hogyan árazták be a pedagógusokat”

- mondta híradónknak Nagy Erzsébet pedagógus.

Híradónk megkereste a rendőrséget is azzal kapcsolatban, hogy valósak-e a hirdetésben szereplő feltételek, válaszukban azt írták: "a plakát tévedésből került ki idejekorán a közösségi portálra."

„Ez a pedagógus szakma megalázása” - ezt mondta híradónknak a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, aki szerint az iskolaőrség bevezetésével a problémát a szőnyeg alá söprik, ehelyett pszichológiai teszteken kellene kiszűrni a problémás diákokat.

„Nem a 220 ezer forint jövedelmet tartjuk soknak, hanem azt tartjuk felháborítónak, hogy hat év egyetem elvégzése után jelenleg 210 ezer ft bruttó az alapfizetése egy iskolapszichológusnak 6 év tanulás után. Szeptembertől jön ehhez 10% pótlék, ami 230 ezer ft-ra fogja bruttóban felemelni egy pályakezdő fizetését”

- véli Totyik Tamás.

Híradónk szerette volna megtudni a rendőrségtől, hogy valóban ezért a bérért keresnek iskolaőröket, de stábunkat kérdéseikkel az Emberi Erőforrások Minisztériumához irányították. Az EMMI nem sokkal később azt közölte: a Belügyminisztérium az illetékes az ügyben. Végül a Pintér Sándor által vezetett BM azt válaszolta: a kérdéseket az ORFK számára továbbították, ahonnan ismét azt írták: fhíradónk forduljon az EMMI-hez, amit egyszer már megtettek.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink