Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-09 13:50:00

Virológus: még nem vagyunk túl az első hullámon

Jankovics István korainak tartja a tömegrendezvények megtartását. A védekezéssel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy nincs vakcina és egyelőre nem is tudják, hogy azzal mit kell majd elérniük.

Még nem vagyunk túl az első hullámon – erről beszélt az ATV Start című műsorában Jankovics István virológus. A WHO Nemzeti Influenza Laboratóriumának vezetője fontos azt látni, hogy bár nyolc hónapja jelent meg a vírus, azóta sem tudni, hogyan került át emberre. „Nem tudjuk, hogy miért vannak a lokális fellángolások” – mondta.

Megemlítette, hogy Amerikában is súlyosbodik a járványhelyzet, az Egyesült Államokban már egyre több fiatal van lélegeztetőgépen.

A védekezésről elmondta, hogy nincs vakcina és egyelőre nem is látják, hogy azzal mit kell majd elérniük. A virológus véleménye szerint idén nem lesz vakcina.
Jankovics úgy gondolja, hogy nyitni kell, de azt nagyon óvatosan és egy járványügyi pandémiás terv alapján kell megtenni. „A cél az, hogy a halálozást minimalizáljuk, illetve a gazdaságot fenntartsuk, ezt pedig nem lehet általánosságban meghatározni. Mindenhol máshogy kell megszabni a feltételeket” – mondta.

Egészségügyi Világszervezet: levegőben is terjed a koronavírus

 

Maszkhordás

A WHO szerint bizonyítékok vannak arra, hogy a koronavírus a levegőben is terjed. A virológus úgy véli, a tömegrendezvényeken és a tömegközlekedéseken az embereknek hordaniuk kellene a maszkot, a BKK-nak pedig a járművökön erre figyelmeztetniük kellene az utasokat.

A tömegrendezvényeket korainak tartja, úgy gondolja, hogy lépésről lépésre kellene a szabályokon lazítani, akkor, amikor a pandémiás terv az adott területre elkészül.
Szerinte, ha egyénre vagy munkahelyre szabottan felkészülünk elkerülhető a második hullám.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink