Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-09 19:14:00

"Teljesen felesleges csatározás" - megszólalt a szállodaszövetség az Airbnb szabályozásáról

Az önkormányzatokra bízza a kormány a rövidtávú lakások kiadására vonatkozó szabályozást. Ez a teljes szabadságtól, a teljes korlátozásig bármi lehet - jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A Felelős Rövid Távú Lakáskiadók Szövetségének elnökségi tagja szerint a korlátozás ellehetetlenítené ezt a szegmenst. A főpolgármester Facebook-oldalán egy átfogó szabályozásról ír, ami a budapestieket, a turizmust és az albérlet árakat is kedvezően érintheti.

Az önkormányzatok kezébe adja a kormány az Airbnb lakások szabályozását

 

Mennyi Airbnb lakás van Budapesten? Több, mint 10 ezerre becsülik most jelenleg. Azaz, az 1 millió budapesti lakások csupán 1 %-a kerül rövidtávú kiadásra. Viszont 2019 márciusa és 2020 márciusa között 2 millió vendégéjszakát és 600 ezer vendéget regisztráltak ezeken a szálláshelyeken. Most azonban, korlátozni fogják az Airbnb lakások kiadásának szabályait.

Balogh György, a Rövid Távú Lakáskiadók Szövetségének elnökségi tagja azt mondja, kell a korlátozás de, ha a lakások kiadhatóságát évente 120 napra csökkentenék, akkor az ellehetetlenítené a piacot. Szerinte az illegálisan működő, illetve a nemzeti turisztikai adatszolgáltató rendszerben nem regisztrált szálláshelyeket kellene megpróbálni megszüntetni. „Ebben segítséget is nyújtana a szövetségünk” – szögezte le.

A hotelek és a rövidtávú lakások ágyszáma hasonló: Budapesten 20 ezer körüli. Csak míg egy kétszemélyes, konyhás lakás a belvárosban 50 euróra rúg, addig hotelben mindezért 80 euróit is elkérhetnek.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint ez teljesen felesleges csatározás. Véleménye szerint inkább meg kell próbálni – amennyire lehet – egymás mellett élni nyugalomban, egy olyan szabályozásban, ami nem biztosít egyik félnek sem különösebb versenyelőnyt.

Gulyás Gergely szerint az Airbnb körüli gazdasági és kereskedelmi viták évek óta zajlanak, de a kormány ezekben a kérdésekben nem kíván döntést hozni. Mint fogalmazott, miután a probléma elsősorban budapesti, így a kerülteknek kell megadni azt a lehetőséget, hogy szabályozzák az Airbnb lehetőségeit. „Ez a teljes szabadságtól a teljes tilalomig bármi lehet” – tette hozzá.

A főpolgármester Facebook-oldalán üdvözli a kormány döntését. Míg a kormány a szállodák, addig a főváros vezetése a budapestiek érdekéből indul ki. Ezért Karácsony Gergely szerint átfogó szabályozásra van szükség, ami korlátozott időre teszi lehetővé egész lakások szállodaként való üzemeltetését, megszünteti ezek kedvező adózását, viszont jelentős adókedvezményekkel támogatja a lakások biztonságos hosszútávú bérbeadását és az albérlet árak csökkenését.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink