Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-09 20:15:00

Megszólalt a fővárosi főügyész Kaleta Gábor fellebbezéséről: „Működik a jogállam, mindenki teszi a dolgát”

Ibolya Tibor az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt a volt perui nagykövet ügyéről. Szerinte egyszerű oka van annak, hogy az ügyészség nem kommunikálta az ügyet úgy, hogy abból be lehessen azonosítani Kaleta Gábort, ezzel szemben viszont a média „végezte a dolgát”, amikor először megjelent a cikk a nagykövetről.

Vadai Ágnes, a DK politikusa korábban kijelentette, hogy az ügyészség „pedofilbarátként viselkedett”, amikor felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Kaletát. A fővárosi főügyész erre úgy reagált: ezt a kijelentést az egész ügyészség nevében kikéri magának.

Ibolya szerint az üggyel kapcsolatban „egy olyan dolog kezd kikerekedni, ami rossz irányba megy” – de hozzátette, hogy ez az ő személyes véleménye. Arra a felvetésre, hogy ha az Index nem hozza le a volt nagykövetről szóló cikket, az ügy talán nyilvánosságra sem kerül, Ibolya azt mondta: a média végezte a dolgát.

A fővárosi főügyész azt mondta, adatvédelmi oka van annak, hogy nem hozták nyilvánosságra az üggyel kapcsolatban Kaleta nevét – a büntetőeljárás ténye ugyanis személyes adatnak minősül, és Ibolya szerint „az elkövető szexuális beállítottsága is az”.

Azzal, hogy a volt nagykövetet eltávolították a külügyből, ő már magánszemélynek minősült, az pedig kommunikációs alapelv, hogy nem kommunikálnak olyan ügyeket, amely az ő korábbi közszereplői életével kapcsolatos. Így ezt az ügyet nem lehetett úgy nyilvánosságra hozni, hogy kiderüljön belőle, pontosan kiről van szó.

Ibolya leszögezte: amit a volt nagykövet tett, bűncselekmény, amelynek büntetési tétele 3 évig terjedő szabadságvesztés. Azt, hogy egy törvény jó vagy nem jó, nem tudja véleményezni, ő ugyanis jogalkalmazó, ez nem az ő területe – tette hozzá.

„Nem tudok arra válaszolni, hogy három év kevés vagy sok”

– mondta a fővárosi főügyész.

Szerinte az, hogy Kaleta beismerte tettét, előrevitte az ügyet – ez a büntetőjogban több száz éves „ökölszabály”, a megbánó beismerő vallomás enyhítő körülménynek számít, ráadásul a résztvevő szerveknek mindig az a célja, hogy az eljárásokat, amennyire lehet, felgyorsítsák.

Ibolya hangsúlyozta: nem kötöttek vádalkut, szerinte az erről megjelent hírek félreértésen alapulnak.

Kaleta Gábor fellebbezésével kapcsolatban azt mondta: „működik a jogállam”, mindenki teszi a dolgát, az ügyész vádol, a vádlott védekezik, a bíró pedig ítél.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink