Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-09 16:30:00

Kutatás: kormánypárti és ellenzéki szavazók szerint is negatív hatással volt az országra a koronavírus

Az Idea Intézet online közvélemény-kutatása szerint a kormánypárti és ellenzéki szimpatizánsok körében is egyértelműen ez a domináns vélemény, ugyanakkor a kormánypártok hívei többségében legfeljebb 1 éves, az ellenzéki pártok szimpatizánsai, valamint az egyéb meggyőződéssel jellemezhető felnőttek viszont hosszabb, 2-3 éves válságidőszakra számítanak.

A kutatás eredményét az atv.hu közli elsőként.

A kutatás szerint összességében 10 felnőttből majdnem 9 (88%) szerint a koronavírus-vészhelyzet kisebb-nagyobb mértékben rontotta Magyarország gazdasági helyzetét.

A kormánypártok szimpatizánsai körében ez a domináns nézet, de azért az elmondható, hogy e válaszadók körében egyértelműen magasabb azok aránya, akik optimistábbak ebben a kérdésben: 15 százalékuk látja úgy, hogy a vészhelyzet nem befolyásolta, esetleg még javította is Magyarország gazdasági állapotát. Ez a pozitív felfogás szinte egyáltalán nem jellemző az ellenzéki pártok szimpatizánsaira (1%), de a kormánypárti/ellenzéki dimenzióban nem értelmezhető felnőttekre sem (2%).

A felnőtt népesség tagjai megosztottak azzal kapcsolatban, hogy mennyi ideig lesznek még érezhetőek a válság gazdasági hatásai: egyaránt a felnőttek 47 százaléka véli azt, hogy legfeljebb egy évig, illetve azt, hogy még legalább 2-3 évig lesznek érezhetőek a negatív hatások.

A kormánypárti szimpatizánsok többsége (62%) rövidebb, az ellenzéki összefogás híveinek többsége (60%) viszont elhúzódó válság időszakra számít. Az ellenzéki/kormánypárti dimenzióban nem értelmezhető felnőttek fele számít hosszabb, 2-3 éves válságidőszakra.

Miközben a felnőttek kilenctizede úgy gondolja, hogy az ország helyzetét károsan befolyásolta a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet, saját sorsával kapcsolatban csak a kérdezettek bő kétharmada vélekedik ugyanígy.

A kormánypárti szimpatizánsok 41 százaléka azt gondolja, hogy nincsen szükség semmilyen különleges gazdasági intézkedésre a járvány miatt.

Egészen más véleményen vannak ezzel kapcsolatban az ellenzéki szimpatizánsok és a kormánypárti/ellenzéki dimenzióban nem elhelyezhető felnőttek is: e két csoportnak csak egytizede gondolja azt, hogy nincsen szükség semmilyen beavatkozásra.

Ugyanakkor, azok, akik gazdasági lépéseket tartanának szükségesnek, politikai szimpátiától függetlenül azt tartanák jónak, ha multinacionális vállalatok, a külföldi befektetők és a bankok adóit növelné meg a kormány. A belföldi vállalatok növekvő adóztatását sokkal kevesebben támogatnák.

A hazai felnőtt népesség háromnegyede egyetért azzal, hogy a gazdasági globalizáció csak egy szűkebb körnek kedvez, miközben növeli a dolgozók kiszolgáltatottságát. Ebben a kérdésben szinte teljes egyetértés mutatkozik a kormánypárti és az ellenzéki szimpatizánsok körében, valamint az ebben a dimenzióban el nem helyezhető felnőttek között.

Más, globalizációra vonatkozó kérdésekben sokkal nagyobb az eltérés az ellenzéki és a kormánypárti szimpatizánsok között. Az ellenzékiek háromnegyede (74%), a kormánypártiaknak viszont csak alig több mint a fele (56%) gondolja azt, hogy a multiknak adott gazdasági kedvezmények károsak, mert ezek a cégek elviszik a hasznukat az országból. Az ellenzéki/kormánypárti felosztás szerint nem besorolható felnőttek véleménye az ellenzéki oldaléval egyezik meg ebben az esetben: 70 százalékuk tartja károsnak a multiknak adott gazdasági kedvezményeket.

Az ellenzékieknek csak 47 százaléka, a kormánypártiaknak, illetve az ebben a dimenzióban nem elhelyezhető felnőtteknek viszont kétharmada vallja azt, hogy a globalizáció káros, mert elveszi a belföldi vállalkozóktól a lehetőségeket.

Ajánlom

További belföldi híreink