Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-09 10:53:00

Gulyás Gergely is megszólalt Kaleta-ügyben: gyomorforgató és elfogadhatatlan ami történt

A vírussal szembeni első csatát sikerült megnyerni, addig, amíg nincs vakcina, a fertőzés velünk fog élni – kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is szót ejtett, hogy bár az aktív megbetegedések száma csökken, a környező országokban növekednek a számok: Horvátországban, Szlovéniában, Szerbiában, Szlovákiában és Ausztriában is egyre több fertőzöttet azonosítottak.

Azt is látni, hogy az újonnan talált magyar esetéknél, mindenhol külföldre hozta be a fertőzést. Ezért az operatív törzs ma is ülést tart, és nem zárható ki, hogy szigorúbb szabályokat kell hozni – jelentette ki.

Az operatív törzs javaslatára a szükséges döntéseket, ha kell, a következő napokban meghozza a kormány.

Jövő hét csütörtökön és pénteken összeül európai uniós tanács. Ezzel kapcsolatban a miniszter azt mondta: még nem volt arra példa, hogy az Európai Unió együtt vállalt adósságot. Nem tartják szerencsésnek a közös hitelfelvételt, de konszenzusra kell törekedni. Magyarország az európai uniós szolidáris tagjaként, hajlandó támogatni ezt a csomagot, de azt közösen kell visszafizetni, és olyan csomagra van szükség, ami igazságos, a gazdaság újraindítására szolgál és politikától mentes – fogalmazott.

Ma a frakciók és képviselők kezdeményezni fogják az országgyűlés összehívását hétfőre és keddre, ahol az országgyűlés mandátumot ad a kormánynak a tárgyalásokra.

A kormány foglalkozott a Kaleta-ügy kapcsán a gyermekvédelem helyzetével, külön áttekintették a gyermekjog védelmét. Azt látják, hogy a Btk. szigorúbb, mint korábban, viszont gyomorforgatónak és elfogadhatatlannak tartják a Kaleta-ügyet, a legszigorúbb ítéletet kell meghozni ebben az ügyben. A kormány külön munkacsoportot hoztak létre, amit Kocsis Máté frakcióvezető fog vezetni.

Az airbnb körüli vitákról elmondta a miniszter, hogy az együttélési szabályok kapcsán sok felvetés, kérdés és vita alakult az egyes kerületekben, ezért úgy gondolják, hogy a kerületeknek kell szabadságot adni a kérdésben. Ez a teljes szabadságtól a teljes tilalomig, bármi lehet. Ennek megfelelő törvénymódosítást kezdeményeznek.

A nemzeti konzultációról elmondta, hogy tegnapig 232 ezer ív érkezett vissza. Gulyás szerint ez azt jelenti, hogy az érdeklődés jelentős.

Kaleta-ügy

Kaleta-ügyről az ATV kérdésére a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy zárjuk le azt a vitát, hogy a politikának is lehet véleménye ítéletekről. „Egy ilyen esetben, mikor képek tárolása valósult meg gyerekekről, ott első hallásra enyhe ez az ítélet. Magyarországon független a bíróság a kormánytól” – mondta. Készen állnak arra is, hogy a btk.-t módosítsák, és súlyosabban szankcionálják azt.


Az MSZP javaslatát, miszerint szigorítanák a hivatalos személy általi elkövetett bűncselekményt: nincs akadálya annak, hogy itt is szigorúbb ítélet legyen. Hasonlóan gyomorforgatónak tartja, hogy a Párbeszéd képeken három kormánytagot és a legfőbb ügyészt Kaleta cinkostársának nevezi.

A Kaleta-ügyről az RTL kérdésére azt mondta: „nem tudjuk, hogy ő ezt a beteges tevékenységét mikortól csinálta. Nemzetbiztonsági vizsgálaton minden diplomata alávetett. Nem tudjuk, hogy mikor kezdte azt a tevékenységet, ami bűncselekmény”. Abban van igazság, hogy indokolt a gyermekvédelem teljes rendszerét áttekinteni.

Újságírói kérdésre a miniszter kijelentette, hogy jó szívvel támogatna egy olyan listát, amely összefoglalja, kiket ítéltek el pedofília miatt.

Lánchíd

A HírTV írta meg, hogy két hetet adott a Lánchíd felújításáról való döntésre a kormány a fővárosnak. Gulyás Gergely erről azt mondta: nem adtak határidőt.

Uniós költségvetés

Angela Merkel tegnap arról beszélt: a német elnökség kiáll a jogállamiságért, annak csorbulását szóvá teszi még akkor is, ha Orbán Viktorról van szó, és nézeteltérés van köztük azzal kapcsolatban, hogy mi történik Magyarországon. „Sem Orbán Viktor, sem Angela Merkel nem lehet kivétel, ha jogállamiságról van szó” – mondta az ATV kérdésére a miniszter.

Adolf Hitlerről értekezett az önkormányzat ülésén László Imre, a XI. kerület polgármestere, aki a Demokratikus Koalíció politikusa. A felvételt a Hír Tv tette közzé. László azt mondta, Hitlert megérdemelten választották az év emberének. (A náci diktátort a Time magazin 1938-ban nevezte az év legbefolyásosabb közszereplőjének. A polgármester úgy fogalmazott, Hitlernek „az a munkája, amit addig kifejtett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan a világgazdasági válság után”. A HírTV kérdésére a miniszter arról is beszélt, hogy a műveletlenségnek van olyan formája, ami nehezen megbocsátható. Furcsa, hogyha a DK-nak vannak olyan tagjai, aki szerint elfogadható, amit Hitler tett, de azt is furcsának tartja, ha nem tudott a pontos dátumokról László Imre.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink