Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-09 16:30:00

Benkő a siklóernyős balesetről: a felelősségre-vonás nem kerülhető el

A honvédelmi miniszter elmondta, hogy a fán akadt siklóernyős balesetét az ügyészség vizsgálja, amely pontosan meg fogja mutatni, hogy kinek a részéről történt mulasztás. A magyar és külföldön szolgáló magyar katonák között is volt olyan, aki koronavírussal fertőződött.

„A veszélyhelyzet időszakában a katonák mindenhol ott voltak, ahol tudtak segíteni” – erről beszélt Benkő Tibor a Spirit FM Spirit Show című műsorában. A honvédelmi miniszter elmondta, hogy van egy NATO akkreditált laborjuk, amely gondoskodik a katonák egészségügyi megóvásáról. A miniszter arról is szólt, hogy voltak egészségügyi dolgozóik és katonáik is, akik megfertőződtek a koronavírussal. A katonákat egyébként folyamatosan szűrték, csak napok elteltével állhattak szolgálatba, és amikor elvégezték a szolgálatot, kéthetes karanténba kerültek.

„Voltak olyan szolgálatok, ahol az egymást váltó szolgálatok nem is találkozhattak egymással. Például a Gripen-pilóták”

– mondta. 

A külföldön szolgáló katonák között is volt olyan, aki megfertőződött, őket a lehető leggyorsabban hazahozták, a honvédség kijelölt bázisain tartózkodtak a kéthetes karantén időszakban a hazatérő katonák.

A veszélyhelyzet lejárta után a járványügyi készenlétben is van szerepe a katonáknak, továbbra is együttműködnek a rendőrséggel.

Korridor

Az operatív törzs által kijelölt humanitárius folyosókon ott voltak a katonák. A korridor most is működik – mondta Benkő Tibor. Hozzátette: a határátlépés tiltásának feloldása után visszavonták a katonákat, de most is készen állnak arra, hogy ha kell, együtt tudnak a rendőri állománnyal.

Felelősségre vonás

Életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba azt a siklóernyőst, aki, miután sértetlenül landolt egy magas fa tetején, a később a segítségére érkező MI-8-as honvédségi mentőhelikopter rotorszele miatt 15-20 méter magasról lezuhant.
A honvédelmi miniszter nagyon sajnálja, hogy ilyen tragédia történt. A miniszter megerősítette, hogy az ügyészség vizsgálja a történteket. Hozzátette, hogy a felelősségre-vonás nem kerülhető el.

„Egy ilyen kutató-mentő feladatban több szervezet vesz részt. Nem úgy van, hogy kirendelik a helikoptert és a pilóta eldönti, hogy mit akar, hanem szakemberek megbeszélik. Ez is így történt: megérkezett a helikopter, leszálltak, megbeszélték az érintett szakemberek a teendőket, született egy döntés, majd megpróbálták a mentési folyamatot végrehajtani, ami sajnos ilyen tragédiával zárult”

– fogalmazott a műsorban. Szerinte a vizsgálat pontosan meg fogja mutatni, hogy kinek a részéről történt a mulasztás, és a felelősségre-vonás nem kerülhető el.

Toborzás

A Magyar Honvédségnél az ország 25 helyszínén várják azokat a 18 és 50 év közötti állampolgárokat, akik elvesztették a munkájukat, és vállalják a 6 hónapos kiképzést. Az első képzések július 1-jén indulnak, az idén 3 ezer jelentkezőre számítanak, de ez bővíthető. Különbséget tesznek illetményben azok között, akik hosszútávon vállalják a munkát. Az illetmény havi bruttó 161 ezer forint.

Benkő elmondta, hogy a jelentkezők 3 hónapig próbaidőn vannak, egy évig tudják foglalkoztatni őket, de bármikor visszamehetnek a polgári életbe.

Költségvetés

Jövőre 162 milliárd forinttal magasabb lesz a honvédelmi költségvetés, és a 778 milliárd forint legalább 20 százalékát fejlesztésekre fordítják. Benkő kiemelte, hogy jövőre már 1,66 százalék lesz a honvédelmi kiadások GDP-hez viszonyított aránya, így egyre közeledünk a NATO által elvárt 2 százalékos mértékhez.

A konkrét tervek között szerepel, hogy a keleti, orosz gyártmányú harckocsikat nyugati, német tankokra cserélik le. Konkrét haderő-fejlesztési terveik vannak, a keletiről akarnak áttérni a nyugati technikára: a Leopard 2 A7+ harckocsi a megrendelésünkre 2023-ban érkezik. A katonák kiképzését a Leopardok harci, műveleti alkalmazását már korábban megkezdik, ezért 12 Leopard 2 A4-es harckocsit rendeltek. Ebből az első négy darab ebben a hónapban, év végéig pedig mind a tizenkettő megérkezik. Vásároltak nyolc darab kiképző-repülőgépet, ebből négy már az országban van, négy pedig ebben a hónapban érkezik.

A teljes beszélgetést itt lehet meghallgatni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink