Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-08 21:10:00

Pálinkás József: A kormány előbb-utóbb kénytelen lesz meghajolni a tények előtt

A Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta: úgy látja, a kormányzat az utóbbi időben nem igazán hajlik a kompromisszumokra, de szerinte ennek előbb-utóbb vége lesz.

Pálinkás a műsorban hangsúlyozta, hogy a tudományos élet szereplőire a kormánynak is szüksége van, ezt a koronavírus-járvány is megmutatta, ahol sok kutató, virológus segítette a védekezést. Szerinte vannak olyan kérdések, amelyekben a kormánynak mindenképpen szüksége van a tudósokra és kutatókra.

Freund Tamás, az MTA frissen megválasztott elnöke korábban úgy fogalmazott: nemzeti érdek a tudomány és a politika együttműködése, ezért a két terület között kétirányú kommunikációra van szükség, illetve arra, hogy ne csak a kormány adjon megbízásokat a tudománynak, hanem legyen nyitott a tudomány jelzéseire.

Pálinkás szerint az akadémia az együttműködés mellett tud független is maradni, ha ragaszkodik a tudományos tényekhez, és ebből nem enged.

Korábban a Qubit idézett egy levelet, amelyet Freund Orbán Viktornak írt, és melyben többek között azzal érvelt az akadémiai kutatóhálózati rendszer átszervezése ellen, hogy „a kormányt folyamatosan kritizáló, gyengén teljesítő társadalomtudományi kutatócsoportok, intézetek munkatársai – akiktől szerettünk volna megszabadulni – itt fognak maradni a nyakunkon, külföldön a kutyának sem kellenek, ha intézetük megszűnik, egyetemi állásaikon akkor is túl fognak élni, és onnan tovább mételyezik a közéletet és a fiatalságot.”

Erre Pálinkás úgy reagált: ha egyes kutatókat ér kritika, az „rendben van”, de szerinte egy tudományterületről nem lehet kijelenteni, hogy az gyengébben teljesít. Szerinte tudományos kérdésekben a tudomány képviselőinek kell állást foglalniuk – saját területükön.

A volt MTA-elnök úgy látja, kevés rá az esély, hogy a kutatói hálózat átszervezését „visszacsinálják”.

Lánchíd

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, Pálinkás József gyűjtést kezdeményezett a Lánchíd felújítására, ezt a gyűjtést azonban nemrég leállította. Pálinkás azt mondta, egyelőre nincs semmilyen összesítés, nagyjából 1200 ember válaszolt a felhívására, ebben persze benne vannak a negatív üzenetek is, amiket kapott. Hangsúlyozta: a gyűjtés célja az volt, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy méltatlan, amit a kormány és a főváros csinál.

Szerinte az embereknek rá kellene ébredniük, hogy bizonyos ügyekben mindannyiunknak felelőssége van – így nem érti azt sem, miért támadja bárki a civil szervezeteket.

Arra a kérdésre, hogy újraindítja-e a gyűjtést, Pálinkás azt mondta: megvárja, „mire jut a főváros és a kormány”, és ezután dönt.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink