Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-08 15:32:00

Grecsó Krisztián: A politikának sikerült kettébontani a szakmát

Hiába tiltakozott számos művész és a hallgató a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltása ellen, mégis döntött a parlament az intézmény alapítványi fenntartásba kerüléséről. Közben megjelent egy olyan levél is, amelyben számos művész a modellváltás mellett tette le voksát.

Grecsó Krisztián író, költő szerint azért fontos minden ilyen helyzetben megszólalni, mert bármi történjék a kulturális élet különböző területein, minden ilyen kiállás azt jelzi, hogy a szereplők egymás mellett állnak, figyelnek egymásra, nem csak a saját bajukkal vannak elfoglalva. Vagyis kevésbé megosztható a közeg, mint ami elsőre látszik.

Grecsó az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, hogy ha egy olyan intézmény, mint a Színmű, ilyen hosszan ilyen értékeket teremt, azért érdemes kiállni, ahogy fogalmazott, „nem mindig a saját köldökömet kell bámulni”.

Grecsó szerint minden alkalommal azt lehet érezni, hogy valami egészen különös, radikális megújítást akar a politika. Azt látja három generáció óta, hogy a Színművészeti nem fazonírozta át a hallgatóit. Az író ifj. Vidnyánszky Attila példáját hozta, akinek több rendezését és alakítását is látta színpadon, és akiről nem gondolná, hogy a Színművészeti átalakította volna.

„Ha egy intézménynek minden hagyományát - legfőbbképpen azt, hogy a színpad szent - felrúgják, akkor ott nincs miről beszélni” - Grecsó szerint a tehetséges fiatalok másképp látják a világot, másképp gondolkoznak, mint a parlamenti képviselők, és szeretnék is ezt megmutatni.

"Olyan naiv, őszinte hittel dolgoznak ezek a fiatalok, tényleg hiszik, hogy a színpadról megváltozatják a világot" - mondja az író. Hozzátette, néha neki is megmosolyogtató volt, amikor beszélgetett velük és feljött, hogy ők ezt a hazát jobbá tudják és akarják tenni. "Mi lehet ennél nemzetibb?" - teszi fel a költői kérdést Grecsó.

Grecsó annak kapcsán, hogy az alapítványi modell támogatása mellett is megjelent egy levél, amelyet szintén számos művész aláírt, megjegyezte, hogy sikerült teljesen kettébontani a szakmát. Szerinte ez egy nagyon ravasz gesztus volt, gondolkodott, hogy erre mit lehet lépni, és Toldi ikonikus jelenete jutott eszébe, a "Hé paraszt, melyik út megyen Budára?". Itt Grecsó szerint azért történt az, hogy megemeli a petrencés rudat, mert egyszerűen nincs nyelvi kód erre a helyzetre, valami cselekedetre van szükség. Így benne is felmerült, hogy vajon milyen tett az, ami erre a cinizmusra megfelelő lenne. Fegyvertelennek érzi ezt a helyzetet. Bevallja, hogy kicsit belefáradt már az álnaivitásba, aláírta, mert demokráciában így szokás, de egy idő után az ember gyomra szúrni kezd, hogy minek, kinek írja alá.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink