Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-08 16:18:00

Fordulat a csődbe ment Malév ügyében

Megállapodásra jutott az IATA (Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség) az ECTAA-val (Európai Utazási Irodák Szövetsége), így megkezdődhet az utasok kártérítése a több mint 8 éve csődbe ment Malév ügyében – tudta meg a Napi.

A Malév Zrt. még 2012. február 3-án függesztette fel repülési tevékenységét, miután egy nappal korábban csődvédelmet kért. Mivel partnerei azonban csak azonnali fizetés esetén biztosították volna számára a szolgáltatásokat, ezért a társaság – bár hónapokra előre értékesített jegyeket és engedett foglalásokat –, nem tudott egyetlen géppel sem elindulni. A Malévnak emiatt megközelítőleg 5 milliárd forintnyi pénze ragadt IATA-nál.

Most úgy néz ki, megkezdődik a kártérítés: a pénzt egyelőre az utazási irodák kapják meg, melyek majd továbbutalják ezt az utasoknak.

A bírósági perközösségben résztvevő mintegy 190 utazási iroda egy-két héten belül kapja meg az összeget – árulta el Christian Möller, az ECTAA igazgatója a Napinak.

Az utasok a jegyár mintegy 70 százalékát kapják majd meg. Az IATA viszont kamatot nem fizet, tehát az utasok csak az akkori jegyár részleges megtérülésében reménykedhetnek.

atv.hu/24.hu

Ajánlom

További belföldi híreink