Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-08 05:50:00

Újra annyi turista jöhet a Balatonra, mint a kommunizmus alatt?

A CNN hosszú cikkben, magyarok visszaemlékezésén keresztül tárja fel, milyen volt a szocialista éra alatt a Balaton. A portál szerint a koronavírus-járvány miatt most újra tele lehet külföldivel a magyar tó partja.

A kommunizmus ideje alatt az utazási lehetőségek korlátozottak voltak Magyarországon és Közép-Európában, ami egyben azt is jelentette, hogy a Balaton lett a régió legnépszerűbb nyaralóhelye. Most a koronavírus ismét népszerűvé tette a Balatont Európa-szerte – írja a CNN. A cikk egyébként a Balatont kommunista riviérának és a magyar Hamptonsnak is nevezi. 

Bemutatták Siófokot, mint a fiatalok kedvelt déli városát, ahol sok szórakozási lehetőség nyílik, míg az északi part kifinomultabb, fürdőkkel, szőlőültetvényekkel és történelmi városokkal várja a látogatókat.

fotó: balatonfüred, 1947. bauer sándor/fortepan Fotó: Balatonfüred, 1947. Bauer Sándor/Fortepan

Club Aliga

A kommunizmusban viszont egészen más hangulata volt a Balatonnak. A 93 éves Dudás Éva mesélt a lapnak az akkori időszakról. A nyugdíjas tanár emlékei szerint azokban az időkben szinte kizárólag a magyar szakszervezeti tagok családjai voltak a Balatonnál, akik kéthetes vakációjukat tölthették a magyar tengernél

„A szakszervezet felsorolt egy listát azokról az üdülőhelyekről, ahol volt még szabad szoba, és az emberek választhattak, hová akarnak menni” – mesélte.

Akkor 250 forintot kellett fizetni a kéthetes nyaralásért, ami hihetetlenül olcsónak számított. „Naponta háromszor ettünk az étteremben, azonban nem lehetett oda ülni, ahova akart az ember” – mondta Dudás Éva.

A nyugdíjas tanár azt is elmesélte a CNN Travelnek, hogy akkoriban a „kommunista klub” őrizte a legnagyobb titkokat, a balatonaligai Club Aliga, ami a rendszerváltásig zárva volt az emberek elől. A lezárt MSZMP-üdülőtelepre senki nem mehetett be, csak az, aki ott dolgozott. A párttagokon és az ott dolgozókon kívül megfordult jónéhány külföldi vendég is, mint például: Nyikita Hruscsov, Jurij Gagarin, vagy épp Fidel Castro, akiről egy villát is elneveztek. Hozzáteszik, hogy ma a Club Aliga felújításon megy keresztül.

Német turisták, Wartburgok, kultúra

A 64 éves Szilágyi György a CNN-nek úgy emlékezett vissza a balatoni nyaralásokra, mint egyfajta kiváltság. „Az államilag szponzorált társaságok építették fel a tipikus betonházakat, üdülőkomplexumokat, amelyek még ma is a kommunizmusra emlékeztetnek” – mesélte.

Az 1950-80 évek között rendkívül népszerű volt a német családok és barátok között a Balaton. Ez a hagyomány továbbra is él, a Balatonra látogatók nagy részét német turisták teszik ki. Szilágyi szerint úgy tűnt, tényleg szeretik a Balaton környékét a németek, ami akkor még sokkal megfizethetőbb volt szerinte, mint most. Szilágyi visszaemlékezett a Balaton-parton álló autókra is: Wartburgok, Ladák és Trabantok álltak végig sorban.

„Talán még néhány szép Mercedest lehetett látni. Azok természetesen a nyugat-németekhez tartoztak, akik azért jöttek a Balatonra, hogy a keleti német barátaikkal találkozzanak” – mondta.

György az emlékeit így írta le: a legtöbben otthonról hozott ételt fogyasztottak a parton, ám a tehetősebbek a helyi büfében vásároltak lángost vagy jégkrémet, a háttérben egy nyitott Volkswagenből pedig szólt a Hungária zenekar egyik slágere.

fotó: balatonfüred, 1973. bauer sándor/fortepanFotó: Balatonfüred, 1973. Bauer Sándor/Fortepan

A 66 éves nyugdíjazott titkárnő a rendszerváltásig minden évben ellátogatott a Balatonhoz. „Balatonlellén volt egy nádfedeles étkező, ahol mindenféle halat ettünk, aztán egy balatoni világos sörrel leöblítettük” – idézte fel fiatalkorát Dorogi Magdi.

Molnár Zoltán számára a Balaton olyan, mint a szerelem: gyermekkorában kezdődött és a mai napig tart. „Ahogy felnősz, rájössz, hogy sokkal többet kínál, mint a víz. Végtelen a lehetőség: bor, étel, kultúra” – fogalmazott a CNN-nek. A 48 éves vállalkozónak nagyon szép emlékei vannak a hetvenes-nyolcvanas évekbeli Balatonról. Minden évben a nyár nagy részét a tónál töltötték a családdal és a barátokkal.

A cikk szerint most ugyanolyan vágyott úti cél lehet a külföldiek számára a Balaton, mint a vasfüggöny alatt.

Címlapkép: Balatonakarattya a hatvanas évek közepén. Lencse Zoltán/Fortepan

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink