Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-07 15:10:00

Teljesen átrendeződhet a lakáspiac, ha életbe lépnek a szigorúbb szabályok

A százhúsz napos nyitva tartás azt jelentené, hogy a megadott napok hetven százalékába érkeznének turisták az Airbnb-s lakásokba. A Magyar ApartmanKiadók Egyesületének elnöke szerint ezzel a lépéssel azonnal megölnék a piacot.

Napokon belül szigorúbb szabályok jöhetnek a rövidtávú lakásbérlésben (például az Airbnb-nél). Évi százhúsz napban korlátoznák Budapesten az ilyen lakások kiadását.


„Teljesen kétségbeesnénk, ha bevezetnék ezt a változást, hiszen ez a rövid távú szálláshely kiadó piacot azonnal megölné. nem csak a szállásadók járnának rosszul, hanem azok is, akik Budapesten a turizmusból élnek” – erről Schumicky Balázs, Magyar ApartmanKiadók Egyesületének elnöke beszélt az ATV Start című műsorában.

Schumicky szerint a százhúsz napos nyitva tartás azt jelentené, hogy a megadott napok hetven százalékába érkeznének turisták, ugyanis ez a járvány előtt is így volt.

„A vendégek, ha át is lépik a határokat, közeli desztinációkat választanak, mint korábban, illetve az apartmanok iránt nő meg a kereslet. Akik mégis utaznak, több napot töltenek el, mint korábban” – osztotta meg a tapasztalataikat.

A vidéki turizmus egészen más helyzetben van, hiszen az erősödik. A nemzetközi turizmus egészen mélyen van, ezért látszik Budapest is üresnek.

Napokon belül szigorodhat az Airbnb hazai szabályozás

 


Remélik, hogy a javaslat „hamvába fog halni”, hiszen, ha életbe lép a szabályozás, teljesen átrendeződik a piac. Ezeknek a szállásoknak a jó része visszavonhatatlanul eltűnne a piacról.

Airbnb-ben 3,1 millió vendégéjszakát töltöttek el tavaly Magyarországon. „Ezeknek a 80 százaléka direkt apartmant keresett, és 60 százalékuk azt mondta: nem jönne az országba, ha nem tudna apartmanban megszállni” – fejtette ki Schumicky. Azt javasolják, hogy szűrjék ki azokat, akik feketén üzemeltetnek ilyen lakásokat, és vizsgálják meg az adózási szabályokat.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink