Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-07 17:08:00

Merkely Béla: Nem valószínű, hogy lesz új gyógyszer a koronavírus ellen

A Semmelweis Egyetem rektora szerint új gyógyszer nagyon valószínűtlen, hogy legyen. Ha valami lesz, akkor más fertőzések ellen használt gyógyszerek esetleges klinikai kipróbálása révén mutatnak bizonyos hatékonyságot az új típusú koronavírus esetében.

Merkely Béla az Inforádióban elmondta, hogy amit látunk, az még mindig a járvány első hulláma. Az első hullám jó esetben úgy zajlik, hogy elkezd emelkedni az igazolt fertőzések száma, majd elér egy csúcsot, van egy plató, azt követően pedig lassan csökken. Ez attól függ, hogy a vírus reprodukciós értéke hogyan viszonyul ehhez, azaz, hogy egy megfertőződött átlagosan hány személynek adja át a fertőzést. Ha ez 1 alatt van, akkor a járvány visszafele vonul, ha 1 fölött, akkor pedig növekszik. Magyarország úgy tűnik, hogy Európában az egyik legszerencsésebb és a legjobban menedzselt ország, emellett a korlátozó intézkedéseket is betartotta a lakosság.

A felelős viselkedésre azonban továbbra is szükség van. A járvány főként zárt helyeken terjed, míg a kezdet kezdetén a maradj otthon volt a legjobb jelszó, most azt mondom, hogy menjünk ki a szabadba, és nagyobb tereken élvezzük a nyarat. Kifejezetten veszélyesnek tartom viszont a zárt helyen történő bármilyen csoportosulást - tette hozzá.

Merkely szerint aki volt már fertőzött, az szinte biztosan rendelkezik valamekkora védettséggel, nem igazán hallani olyan esetről, hogy valaki bizonyítottan megbetegedett, és mondjuk két hónap múlva újra megbetegedett volna. Inkább attól kell tartani, hogy nagyon magas azoknak a száma, akinek nincs védettségük, ennek következtében, ha ez a vírus ismételten magas reprodukciós rátával fertőz, akkor nagyon sokan védtelenek ellene.

A rektor szerint a világ nagy, gazdag országai nehezen tudnák még egyszer elszenvedni, hogy ismételten teljes szigorral lépjenek fel, ezért a vakcinát novemberre prezentálni kell. Van olyan gyógyszergyár, amely már gyártja a vakcináját, és várja a klinikai vizsgálat eredményeit, hogy ha a vakcina biztonságos és kellően hatékony, akkor nagyon nagy számban tudja azonnal a piacra dobni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink