Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-08 04:45:00

Korda György elismerte: nem volt jó apa

Korda György a 24.hu-nak adott interjút, amelyben gyerekkoráról és korábbi munkájáról is mesélt.

Korda György eredeti vezetékneve Klein. 1945 februárjában egy másodpercen múlt az élete, erről is mesélt a portálnak.

„Az ostrom idején az utcán igyekeztünk valahová az édesanyámmal, amikor egy német tiszt megállított minket, és engem föl akart terelni egy teherautóra, más gyerekek mellé, mondván, visznek nyaralni. Valójában persze, a Dunába lőni gyűjtöttek össze zsidó fiatalokat. Ám egyszer csak azt mondta a katona: 'Halt! Genug morgen!' Ami magyarul azt jelenti, hogy: 'Állj, majd holnap!' Isteni szerencsém, hogy az orrom előtt telt meg a plató, és másnap már nem indult emberszállítmány, hiszen felszabadult a város” – mesélte Korda György, akinek a családtagjai Aschwitzot is megjárták.

A háború után vegyipari iskolába járt, de nem szerette, majd segédmunkásnak állt, ott kezdett el énekelni a kollégáknak. Felvételizett a Színművészetire is, de nem sikerült. Mikor már ismert táncdalénekes volt, ajánlatot kapott arra, hogy egy év olaszországi tanulás után operaénekes lehetne, de akkor már nem akart váltani, nem akart megválni a sikertől, meg ami azzal járt, hogy – amint ő fogalmazott – "ital, cigi, nők".

Korda Györgynek van egy lánya, még a Balázs Klári előtti időkből.

"Tíz éve, hogy Torontóba költözött, nincs vele kapcsolat. Ez is fáj. Lehet, nem voltam igazán jó apa, de ennél többet érdemlek. Én, ha egyetlen napig nem láttam az édesapámat, már remegtem az izgalomtól, hogy mi lehet vele. Kétségtelen, hogy részemről a gyereknevelés nem egy sikertörténet"

- mondta Korda.

Arra a kérdésre, szerinte járna-e neki a Kossuth-díj, azt mondta: „Ha nem jutottam eszébe a bizottságnak se a múlt rendszerben, se ebben az újban, akkor nem érdemeltem ki, vagyis nem jár” – mondta.

„Lehet, az a baj, hogy sose érdekelt a politika”

– tette hozzá.

A karantén után most ment ki először az utcára, ahol maszkban is felismerték. Korda György azt is elismerte, sosem lépett fel festetlen hajjal, de most már három hónapja nem színezte a haját.

A pénz jelentőségét gyermekkorában még nem érezte, de 10 éve volt énekes, mikor meg tudta venni az első saját lakását. Addig az apjánál lakott, és csak azért akart önállósodni, mert abba a lakásba nem vihetett fel hölgyeket. Ezért a Gellérthegyre járt fel a barátnőivel, egyszer egy bokorban egy rendőr buktatta le.

A portál azt is megkérdezte, gazdagnak tartja-e magát, mire ő azt válaszolta, hihetetlenül relatív, mi számít gazdagnak. Ha az a gazdagság, hogy valaki szép körülmények között él, akkor igen, de a valóban gazdagoktól még ez is fényévnyire van.

atv.hu/Blikk

Ajánlom

További belföldi híreink