Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-08 06:40:00

Így sínylik meg a nyugdíjasok az árak emelkedését

A nyugdíjasokat nagyobb áremelkedés sújtja, mint a teljes fogyasztói kört - ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. Májusban az általános fogyasztói ár-index 2,2 tized százalék volt, addig a nyugdíjasoké 3,2 tized százalékra emelkedett. A híradónk által megkérdezett nyugdíjasok ugyanakkor lényegesen nagyobb drágulást tapasztalnak.

Csaknem 2000 forint a fürtös paradicsom kilója, 800 forintért vásárolhatunk tv-paprikát, az őszibarack pedig 1000 forintért kapható azon a piacon, ahol Híradónk stábja járt.

Egészen pontosan 40 százalékkal növekedett a gyümölcsök ára a KSH legfrissebb adatai szerint. Ugyanakkor a zöldség és a hús sem lett olcsóbb, ez utóbbi 20 százalékkal emelkedett. A KSH az infláció mérésére minden hónapban egy nagyjából 1000 termékekből és szolgáltatásokból álló fogyasztói kosarat állít össze, melyek az átlagos magyar háztartások fogyasztását reprezentálják.

Májusban az általános fogyasztói ár-index 2,2%-os, az idősek fogyasztása szerint számolt kosár inflációja viszont 3,2% lett.

"Ez ugye több részből tevődik össze. Egyrészt az élelmiszerek áremelkedéséből. Ehhez járul még hozzá a dohánytermékeknek az áremelkedése, amit a jövedéki adó emelkedése okozott. Ugyanakkor az átlagot a másik oldalon lehúzzák olyan termékeknek és szolgáltatásoknak az ára, amelyek nem változtak vagy csökkentek az elmúlt évben"

- mondta Quittner Péter, a KSH fogyasztói árak osztályának vezetője.

Ilyen például a közel 20%-os üzemanyagár-csökkenés, vagy a rezsikiadások visszaesése. Az osztályvezető azt mondta, különbözőek a fogyasztási szokások, és míg az élelmiszerárak változását naponta érzékeljük, addig például a műszaki cikkek árváltozásait nem feltétlenül vesszük észre.

"Ezek a családok, és nyugdíjasok jóformán már csak nézelődni járnak ki a piacra. Ezért a Demokratikus Koalíció azt követeli Orbánéktól, hogy azonnali megoldást nyújtsanak a kialakult helyzetre. Nem lehetséges ugyanis, hogy ma Magyarországon olyan alapvető dolgok számítsanak luxuscikknek, mint a friss zöldség és a friss gyümölcs"

- ezt már Barkóczi Balázs, a DK szóvivője mondta.

A nyugdíjasok jelenlegi 3,2%-os inflációja azt jelenti, hogy az év eleji 2,8%-os nyugdíjemelés nem fedezi a kiadásaikat. Kompenzáció az árak alakulása alapján idén is érkezhet november környékén, ha a nyugdíjemelés mértéke továbbra is elmarad az inflációtól. Egyszeri juttatás az év végén viszont valószínűleg nem lesz, hiszen ehhez 3,5%-os GDP-bővülésre lenne szükség.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink