Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-07 18:32:00

A kormány fizeti ki a gyöngyöspatai diákoknak megítélt kártérítést

"Az iskolaperben megítélt 100 millió forintot az önkormányzat nem tudja kifizetni, hiszen csődbe menne. Igazságtalan döntés született, de a jogerős bírósági ítéletet végre kell hajtani, ezért a kormány augusztus végéig biztosítani fogja Gyöngyöspata számára az összeget" – jelentette be közösségi oldalán Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője.

Horváth leszögezte, hogy Gyöngyöspata volt az első és az utolsó hely az országban, „ahol ilyen pénzszerző akciót sikerre lehetett vinni”. Horváth szerint azt is világossá kell tenni, hogy a cigányság számára a felzárkózás és a felemelkedés a tanuláson és a munkán keresztül vezet - írja az Index.

Horváth emlékeztetett: az Országgyűlés előző pénteken nagy többséggel fogadta el azt a módosító indítványt, amely kimondja: a bíróság a jövőben nem állapíthat meg pénzbeli kártérítést a tanulóknak a gyöngyöspataihoz hasonló iskolaperekben. Kiemelte, a változtatás értelmében, amennyiben a diákok jogsértő hátrányt szenvednek el, akkor ezt oktatással és képzéssel kell orvosolni.

Korábban a debreceni ítélőtábla ítélt meg 99 millió forintos kártérítést annak a 60 gyöngyöspatai roma diáknak, akiket a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában jogellenesen elkülönítették társaiktól és alacsonyabb szintű oktatást kaptak.

A döntés ellen felülvizsgálati kérelmet adott be a Hatvani Tankerület, de az ügy végleg eldőlt, amikor a Kúria a kérelmet május elején elutasította.

atv.hu/Index

Ajánlom

További belföldi híreink