Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-06 16:34:00

Tarlós: "Nem csodálkoznék, ha a kormányhoz kerülne a Lánchíd"

Tarlós István nem örülne, ha a kormányhoz kerülne a Lánchíd, de megértené - a volt főpolgármester az atv.hu-nak azt mondta, nem csoda, hogy ilyen lépésben törik a fejüket a kormányban. Nincs számszerű ok Karácsonyék késlekedésére, azért csinálják a "hókusz-pókuszt” a Lánchíddal, mert politikai szimpátiát akarnak kiváltani, mint Budapest védelmezői - jelentette ki Tarlós.

"Bizonyos értelemben" nem örülne, ha a kormányhoz kerülne a Lánchíd, de megértené - reagált Tarlós István az atv.hunak arra, hogy Hollik István pénteken bejelentette, a kormány átveszi a Lánchíd felújítását, ha a főváros vezetése még sokáig késlekedik, "szerencsétlenkedik".

"Nem csodálkoznék, ha ilyen lépést tenne a kormány. Ha én főpolgármester lennék, biztosan nem szívesen engedném át senkinek a Lánchidat” – tette hozzá Tarlós István. Szerinte azért nem csoda, ha ilyen lépésben töri a fejét a Fidesz, mert a főváros részéről csak "a hókuszpókusz folyik, a panaszkodás, az egész egy mese" - fogalmazott.

Tarlós István megkeresésünkre "erősen hangsúlyozta", hogy nem igazán akar már megszólalni a Lánchíd ügyében, "mert a vita nem a racionális térben zajlik". Hiába beszél ő ugyanis a tényekről és a számokról, csak a végtelenségig folyik a politikai vita, mert ez Karácsonyék részéről "nem a valóságról szól". 


Azt ugyanis, hogy a Lánchíd felújítását nem kezdték el, de még a közbeszerzést sem írták ki, "semmi számszerűség nem támasztja alá a racionális térben" - jelentette ki Tarlós István.

A volt főpolgármester emlékeztetett Karácsony Gergelynek egy májudi mondatára, miszerint “ráér” a Lánchíd felújítása, mert vannak fontosabb dolgok. Tarlós István szerint Karácsonyék egyszerűen nem akarták elkezdeni a felújítást, azzal kalkuláltak, hogy politikai szimpátiát váltanak majd ki mint Budapest védelmezői, ha folyamatosan csak arra panaszkodnak, hogy a kormány nem ad nekik pénzt a Lánchídra.


Karácsony Gergely nyilatkozatára reagálva, miszerint Hollik István bejelentése "vaskos önleleplezés" is - hiszen a kormányzati szándékból kiderül, hogy nem is olyan sürgős a kormánynak a felújítás, hiszen ha átvennék a hidat, akkor a közbeszerzést leghamarabb fél év múlva tudnák kiírni - Tarlós István most azt mondta: "ha a főpolfármester úr sokallná, hogy a kormány esetében kellene legalább egy fél év, mire elkezdődik a felújítás, akkor végképp érthetetlen, hogy ők már több mint hét hónapja elkezdhették volna a felújítást, mégsem tették meg. Most pont ott tartunk a Lánchíddal, mint több mint egy évvel ezelőtt" - jelentette ki, hozzátéve, hogy szerinte "ugyanez a piszmogás" folyt éveken át Zuglóban is, amikor ott volt polgármester Karácsony Gergely.

Ki újítja fel a Lánchídat?

 

Tarlós István szerint Karácsonyék "folyamatosan keverik" csak a Lánchíd felújítását azzal, amikor a négy elemről - a Váralagút, a Clark Ádám tér és a Széchenyi tér villamosmegállójának is a felújításáról van szó. Másrészt, a 2019. december 5-i szakvélemény kimondta, hogy hat hónapon belül el kell kezdeni a felújítást. A tendereztetésre már volt hatályos közgyűlési határozat - emlékeztetett Tarlós István, aki szerint teljességgel érthetetlen, hogy a december 5-e óta eltelt több mint hét hónapban a panaszkodáson és a vádaskodáson kívül miért nem történt semmi.

Tarlós István azért is hangsúlyozza, hogy nem lehet pénzügyi akadálya a felújításnak, mert 160 milliárdos államkötvényt és 40 milliárdos pénzmaradványt hagyott hátra utódjára. Arra, hogy a főváros részéről azonban több mint 100 milliárdot kitevő fejlesztési hireltörlesztésekre hivatkoznak, Tarlós István azzal reagált: ez valóban így van, de ezeket leghamarabb 2030-ban, aztán ’39-ben, ’44-ben és végül 2049-ben kell csak majd tételesen törleszteni, ez évente tíz milliárdos kiadást jelent, míg a fővárosnak 408 milliárdos költségvetés áll a rendelkezésére.

Januárban ki kellett volna írni a Lánchíd felújításának a tenderét, a tények és a számok önmagukért beszélnek. A főváros amilyen kifogásokkal előáll, az játék a szavakkal, "racionális terepen ezek nem állnak meg" - jelentette ki.

Karácsony Gergely péntek este kijelentette a Lánchíd felújításáról, hogy a műszaki dokumentáció kész, a BKK fogja kiírni a közbeszerzést, egyelőre nem tudni, pontosan mikor, “99 százalékban készen vagyunk” - jelentette ki a főpolgármester pénteken az ATV Egyenes beszédben, erről részletesen itt írtunk.

A fideszes "fürkészekről": ez egy önfényezés

"A főpolgármester úr mindig is hajlamos volt az eltúlzott, látványos megnyilatkozásokra. Aki ezt el tudja képzelni, az jobb, ha nem foglalkozik többet politikai hírekkel" - mondta Tarlós István arról, hogy Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszédben azt mondta, "128-szor megüzenték nekem fideszes fürkészek és portyázók, hogy vonuljak vissza a belpolitikából, és akkor minden rendben rendben lesz". A műsorban kijelentette, nem készül miniszterelnök-jelöltnek.

"Ez meglehetősen öntelt nyilatkozat, ez egy önfényezés" - reagált Tarlós István, aki szerint ez csak "a főpolgármester úr rajongótáborának szól". Azoknak, akik még azt is elhinnék róla, hogy egy év alatt lehozza a Holdat a Földre. Komoly ember erre csak csóválja a fejét - fogalmazott.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink