Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-06 05:50:00

Nacsa Lőrinc: A válság ellenére is visszaépítik a 13. havi nyugdíjat

Nacsa Lőrinc, a kormánypártok szóvivője szerint a válság ellenére is visszaépítik a 13. havi nyugdíjat. Az erre a célra elkülönített 77 milliárd forintot az LMP inkább egyenlő arányban szétosztaná az idősek között.

A Fidesz-KDNP szóvivője szerint a baloldal a 13. havi nyugdíj visszaépítésére is nemet mondott azzal, hogy nem szavazta meg a jövő évi költségvetést. Nacsa kijelentette: "A Fidesz-KDNP 2010 óta segíti a nyugdíjasokat, garantáljuk a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzését, rezsicsökkentéssel és rezsiutalvánnyal segítjük őket, illetve nyugdíjprémiumot is fizettünk már, amivel szintén számol a jövő évi költségvetés is"  idézte az ATV Híradójának riportja. 

Az LMP ezzel szemben azt látja, hogy a kormány magára hagyja az időseket. Szerintük egyenlő arányban kellene szétosztani a 13. havi nyugdíjra szánt 77 milliárd forintot.

"Ez a szétosztás azt jelentené, hogy minden nyugdíjas közel 40 ezer forintos nyugdíjemelést kapna, és ez azért igazságos rendszer, mert akinek alacsony nyugdíja van, akinek kisnyugdíja van, annak ez a 40 ezer forint igenis számít" - nyilatkozta Kanász-Nagy Máté, a párt országos elnökség titkára.

A négy év alatt visszaépülő 13. havi nyugdíjról szóló jogszabályt egyedül a Jobbikból kilépett, most független Bencsik János nem szavazta meg. A képviselő úgy számol, hogy a válság elinflálja az összeget az első kifizetésig, ráadásul igazságtalan nyugdíjrendszert konzervál.

"A nyugdíjasoknak nem könyöradományra van szükségük, pláne nem olyan könyöradományra, amit egy tollvonással bármikor vissza lehet vonni, és amelyért cserébe politikai hűséget várnak el, hanem a magyar nyugdíjasoknak olyan normális, havonta megérkező nyugdíjra van szükségük, amiből meg is tudnak élni" - vélekedett Bencsik.


A pénz jól jön jövőre is, de még jobb lenne most, a Nyugdíjasok Országos Egyesületeinek Szövetsége szerint. Nem épül be a nyugdíj alapjába, ellentétet szülhet a generációk között, és attól tart a szervezet, hogy valamit majd elvárnak érte cserébe. A szövetség sokkal inkább azt szeretné, ha a nyugdíjakat nemcsak az infláció mértékének megfelelően emelnék, hanem figyelembe vennék az aktív keresők bérnövekedését is. 

"Annyival kapunk minden évben többet, amennyivel elvileg romlott a pénzünk. Tehát ha idén nem éltünk jobban, jövőre sem fogunk jobban élni, mert a nyugdíjunk csak annyit növekedik, amennyivel a pénz rosszabb lett, egyik évről a másikra" - nyilatkozta az ATV Híradónak Némethné Jankovics Györgyi a szövetség elnöke. A nyugdíjak számítási módja 10 éve változatlan.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink