Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-05 19:50:00

Elemző: A közepes és a nagyvállalatoknak kedvez az a támogatás, amelyet Szijjártó jelentett be

Inkább a közepes és a nagyvállalatoknak kedvez az a támogatás, amelyet Szijjártó Péter külügyminiszter jelentett be – véli az ATV Híradó által megkérdezett elemző. A bejelentés szerint összegkorlát nélkül kaphatnak támogatást azok a magyarországi vállalatok, amelyek a munkahelyek megvédése érdekében legalább 560 millió forintnyi beruházást hajtanak végre a koronavírus járvány után. A támogatási kérelmeket szeptember 30-ig lehet beadni, 560 milliós beruházás esetén 280 millió forint támogatás jár.

 „A magyar vállalatok támogatása érdekében új programot indítunk.” - jelentette be Szijjártó Péter, aki szerint a kormányzat megállapodott az Európai Bizottsággal arról, hogy összegkorlát nélkül kaphatnak támogatást azok a magyarországi vállalatok, amelyek a munkahelyek megvédése érdekében legalább 560 millió forintnyi beruházást, fejlesztést hajtanak végre.

„A jövő héttől benyújthatják támogatási kérelmüket azok a magyarországi vállalatok, akiket veszteség ért a koronavírus miatt, veszélybe kerültek a náluk lévő munkahelyek, viszont hajlandóak legalább 560 milliónyi beruházást végrehajtani annak érdekében, hogy megvédjék a magyar emberek náluk lévő munkahelyeiket.” - fejtette ki Szijjártó.

A támogatási kérelmeket szeptember 30-ig lehet beadni, 560 milliós beruházás esetén 280 millió forint támogatás jár.


Közben Varga Mihály pénzügyminiszter a Kossuth rádióban azt mondta, a kormányzatnak megvannak a forrásai ahhoz, hogy a járvány előtti időszakban tapasztalt gazdasági növekedés folytatódjon. 

„Úgy kalkulálunk, ha az idén meghozott döntéseket - amelyekben azért vannak nagyon komoly adócsökkentő lépések is - a versenyképesség javításán keresztül vissza tudják állítani azt a növekedési pályát, amelyre a magyar gazdaság az elmúlt években stabilan ráállt.” - nyilatkozta a pénzügyminiszter.

Az elemző szerint az elmúlt években a beruházások növekedése volt a gazdasági növekedés egyik fő hajtóereje, nem véletlen tehát, hogy a kormányzat éppen ezt szeretné ösztönözni most bejelentett támogatásával. Ugyanakkor ez az intézkedés nem a kis-, hanem inkább a közepes és nagyvállalatoknak szól.

„Ez inkább már a nagyobb kisvállalkozásoknak, közepes vállalkozásoknak, illetve nyilván a nagyvállalkozásoknak kedvez, de azt is látni kell, hogy általában a munkahelyeknek a többségét, akik munkahelyet tudnak teremteni, azok a közepes, nagyvállalkozásoknál vannak.” - mondta Németh Dávid, a K&H vezető elemzője az ATV Híradónak.

Az elemző hozzátette, hogy ezek a cégek viszont kis segítséggel képesek lehetnek kilépni az exportpiacra.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink