Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-03 13:37:00

Nem sok jót mondott az ENSZ a hongkongi nemzetbiztonsági törvényről

Az ENSZ emberi jogi hivatala aggodalmát fejezte ki pénteken az új nemzetbiztonsági törvény alapján indított hongkongi letartóztatási hullám miatt, mondván, hogy a jogszabály rendelkezései "nagyon homályosak és tágan értelmezhetők", ami a tüntetők üldöztetéséhez vezethet, megsértve a gyülekezés- és véleménynyilvánítás szabadságát.

"Riasztó, hogy a törvény értelmében azonnali hatállyal megkezdődtek a letartóztatások, miközben nem állnak rendelkezésre teljes körű információk a jogsértésekről" - mondta Rupert Colville, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője genfi sajtótájékoztatóján.

Százakat vettek őrizetbe a kínai hatóságok a szerdai tüntetéseken egy nappal a nemzetbiztonsági törvény hatályba lépését követően. Legalább tíz aktivista ellen vádat is emeltek a jogszabály alapján.

"Aggasztó, hogy a törvényben szereplő egyes bűncselekmények meghatározása homályos és túl általános, ezen felül nem tesz megfelelő különbséget erőszakos és erőszakmentes cselekmények között. Ez a jogszabály önkényes, illetve hátrányos megkülönböztetésen alapuló értelmezését és végrehajtását eredményezheti, ami alááshatja az emberi jogok védelmét" 

- hívta fel a figyelmet Colville. Hozzátette, hogy különösen "a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal, vagy külső elemekkel való összejátszás" bűncselekménye az, amely a demokráciapárti aktivisták felelősségre vonását eredményezheti véleménynyilvánítási, egyesülési és békés gyülekezéshez való jogaik gyakorlása miatt.

Colville leszögezte, hogy Kína Hongkongra szabott nemzetbiztonsági törvényének ártatlanság vélelmét és a tisztességes eljáráshoz való jogot biztosító rendelkezéseit be kell tartani.

A jogszabály a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal, vagy külső elemekkel való összejátszást sorolja fel a jogsértések négy kategóriájaként, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának. Legszigorúbb büntetésként a törvény minden esetben lehetővé teszi az életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását, enyhébb bűncselekményeknél kevesebb mint három évig tartó szabadságvesztést javasol. A törvény ellen számos külföldi kormányzat és nemzetközi szervezet emelt szót, attól tartva, hogy a jogszabály tovább gyengítheti a hongkongi autonómiát.

 
Ajánlom

További belföldi híreink