Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-03 21:42:00

Merkely Béla: sikeres az eddigi magyar védekezés, de egyes szomszédainknál aggasztó folyamatok indultak el

A környező országok jelenlegi folyamatai miatt ma kevésbé látja optimistán a koronavírus-járvány második hullámának kilátásait ma, mint egy hónapja. Erről Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Merkely Béla szerint világosan látszik a hazai átfertőzöttség aránya, de látni kell azt is, hogy nem egy sziget vagyunk, körbe vagyunk véve olyan országokkal, ahol nem körültekintően végezték a gazdaság és az élet újraindítását. Példaként a rektor Szerbiát, Ukrajnát és Romániát említette, és hozzátette: a turizmusért sokat kell majd fizetnie Horvátországnak, hiszen a négymilliós országban 100 fölött van az új fertőzöttek száma (a hazai legmagasabb esetszám a Pesti úti idősotthonban kitört járvány napjaiban 150 volt).

Merkely Béla úgy látja: ma három kis, közép-európai ország tekinthető mintaértékűnek a védekezésben; Magyarországon kívül Szlovákia és Szlovénia ért el olyan eredményeket, amelyekre érdemes vigyázni. Ennek szerinte két oka van: az időben meghozott korlátozó intézkedések, és ezek fegyelmezett követése a lakosság részéről, illetve hogy nem kapkodtunk az újranyitással. Ebben az időszakban 10500 tesztet kellett végezni ahhoz, hogy 1 olyan esetet találjanak, aki nem volt kórházban.

Merkely Béla szerint Magyarországon vége van az első hullámnak, és mind az aktív fertőzöttek száma, mind az átfertőzöttség nagyon alacsony. Ukrajnában és Szerbiában ugyanakkor ismét drasztikusan nő az új fertőzöttek száma; szerinte ennek az az oka, hogy ez a két ország az újraindítás során nem járt el kellően körültekintően.

Merkely Béla szerint a járvány második hullámának megfékezése érdekében a behurcolt eseteket kell minimalizálni. Behurcolt eseteket hozhatnak külföldiek, és külföldi utazásról visszatérő magyarok.

A behurcolt esetek minimalizálására többféle módszer van a rektor szerint, így az udvarias távolságtartás, a zárt rendezvények kerülése, a maszkviselés, a kézhigiénés szabályok betartása, és a szűrés, ha hazajöttünk külföldről. Fontos a kishatárforgalom kontrollja is – hívta fel a figyelmet a rektor.

Merkely Béla ugyanakkor hozzátette: a nyár nem kedvez a ferzőtésnek, így ha kerüljük a zárt rendezvényeket, akkor a szuperferzőzőknek nem lesz akkora esélyük. A koronavírus nem túl ellenálló, a szabadtéren, melegben nincs sok esélye a fertőzésnek. Zárt téren pedig továbbra is maszkot kell hordani – tette hozzá Merkely Béla.

A rektor ugyanakkor hangsúlyozta: rendkívül alacsony a hazai, lélegeztetőgépen lévő betegek száma, ugyanakkor továbbra is indokoltnak tartja, főleg a második hullám szempontjából a maszkviselést, különösen az idősek esetén.

A négy orvosi egyetem reprezentatív mérésének tanulsága, hogy az átfertőzöttség Budapesten 0,95 százalékos, a Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarország 0,45 százalékos.
Ami a jellemző tüneteket illeti, Merkely Béla elsősorban az ízlelés és szaglás elvesztése, valamint a testszerte jelentkező fájdalom jelentkezésére érdemes figyelni.

Közel a koronavírus második hulláma?

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink