Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-03 19:08:00

Megszólalt a Fidesz a 2021-es költségvetésről: Karácsony folyamatosan panaszkodik

Megszavazta az országgyűlés a 2021-es költségvetési törvényt. Varga Mihály pénzügyminiszter úgy fogalmazott: a 2021-es büdzsé a gazdaságvédelem költségvetése. A járványügyi készültség fenntartása mellett biztosítja a családok támogatását és 16 százalékkal több forrást juttat az önkormányzatoknak. A főpolgármester szerint viszont az új költségvetés ellehetetleníti az önkormányzatokat, a Budapest-adó évente 20 ezer forintot vesz el minden egyes fővárositól.

Az országgyűlés az egységes költségvetési törvényjavaslatot 133 igen, 61 nem szavazattal tartozkódás nélkül elfogadta.

A jövő évi költségvetés a koronavírus járvány elleni védekezésre, a gazdaság újraindítására, a munkahelyek megvédésére és új munkahelyek létrejöttének támogatására épül. Előbbire 2500, utóbbira 2600 milliárd Ft jut.

"2021-re 4,8%-kal növekszik várhatóan a magyar gazdaság, az államháztartás hiánya -2,9%-os lesz,a bruttó hazai termék 69,3%-ra fog visszacsökkenni az államadósság mértéke és az infláció mértéke 3% körül alakul az év egészében" - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter. Hozzátette: visszaépül a 13. havi nyugdíj, emelkednek az ápolási díjak, 2295 milliárdot költenek családtámogatásra, 2230 milliárd Ft-ot oktatásra.

Kocsis Máté arról beszélt, a baloldal által benyújtott javaslatok 6400 milliárd Ft-os kiadást jelentettek volna, és 17%-os inflációba taszították volna az országot.

"Összességében azt elmondhatjuk, hogy a beruházások felszámolást, az adóemelést, és a családok támogatásának megvonását jelentette az ellenzék javaslatainak zöme, ezért ezzel nem tudtunk egyetérteni"

- mondta Kocsis Máté.

A pénzügyminiszter kiemelte, ha az 5%-os gazdasági növekedés elindul, akkor az önkormányzatok bevételei gyarapodnak. A főpolgármester, Polgár, Érd és Gödöllő polgármestere viszont nem így gondolja.

"Nyilvánvaló politikai célja, hogy tönkre tegye a magyar önkormányzatiságot" - ezt már Karácsony Gergely mondta. A főpolgármester hangsúlyozta, hogy tovább kell erősíteni az önkormányzatok és az általuk képviselt polgárok érdekeit.

"Amikor egy önkormányzattól pénzt vesznek el, akkor nem a polgármesterekről veszik el a pénzt, hanem a helyben lakó emberektől. Az ő jogos igényeiket nem fogjuk tudni kielégíteni akkor, amikor elvonásokat kell elviselnünk"

- véli Karácsony.

A kormánypárt közleményben reagált a főpolgármester szavaira. Szerintük Karácsony Gergely folyamatosan panaszkodik, pedig 10 milliárd forinttal több marad Budapestnél jövőre.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink