Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-03 17:46:00

Költségvetés: “Árgus szemekkel” keresték, de egy ellenzéki módosítót sem fogadtak el

“Árgus szemmel” keresték, de végül nem szavaztak meg egy ellenzéki módosítót sem a kormánypártok a 2021-es költségvetés elfogadásakor, azok “minden tűréshatáron túl” 17 százalékos hiányt eredményeztek volna - mondta Varga Mihály az ATV kérdésére egy sajtótájékoztatón. Kocsis Máté szerint még az IMF hitel is kilátásba került volna a baloldali javaslatok miatt.

Árgus szemekkel kellett keresni azt a módosítást, amit elfogadhattunk volna a baloldali indítványok közül, sajnos ilyet nem találtunk - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az ATV kérdésére a parlamentben Kocsis Máté Fidesz-, és Simicskó István KDNP-frakcióvezetővel közösen tartott sajtótájékoztatón, miután megszavazták a 2021-es költségvetést.

Orbán: a baloldali javaslatokban nem volt semmi logika

Orbán Viktor ma reggel a Kossuth Rádióban a költségvetés elfogadása és az ellenzék kapcsán arról beszélt, hogy figyelte a költségvetési vitában a baloldali hozzászólásokat, de azokban nem talált semmi logikát. Így a kormány által benyújtott 2021-es költségvetést fogják megszavazni. Azt is hozzátette, hogy “inkább a kormányjavaslat finomítására kell összpontosítsani, nem a baloldali észrevételekre, mert azok nem kifelé visznek minket az erdőből, hanem inkább befele”.

“Minden tűréshatáron túl lett volna”

A mai, szavazás utáni sajtótájékoztatón a pénzügyminiszter a kérdésünkre azt mondta, hogy “a baloldal abban volt jeles, hogy lehetne még az államháztartási hiányt bővíteni, megnaggyobbítani. Összességében a baloldal részéről 800 módosító-indítványt nyujtottak be, ennek az egyenlege 6400 milliárddal növelte volna az államháztartási kiadásokat. Ha mi ezt komolyan vesszük, az 17 százalékos államháztartási hiányt jelent, “ami minden tűréshatáron túl van” - jelentette ki Varga Mihály.

Mint a pénzügyminiszter mondta, ez azt váltotta volna ki, hogy olyan hitelekhez kell hozzányúlnunk, ha ezeket valóban finanszírozni akarjuk, amelyek a családoktól, nyugdíjasoktól vettek volna el támogatást.

Kocsis Máté: IMF-hitelfelvétel is a kilátásba került volna, ha...

A költségvetéshez benyújtott baloldali javaslatok elfogadásával a 3 százalékos hiánycél csaknem 17 százalékra emelkedett volna, illetve IMF-hitel felvételét helyezte volna kilátásba - mondta előtte Kocsis Máté.

A frakcióvezető a jövő évi költségvetésről azt mondta, hogy annak legfőbb célja a gazdaság újraindítása a koronavírus-járvány után, a családok és a nyugdíjasok támogatásának a növelése, illetve a közbiztonság és a honvédelmi feladatok ellátása.

Simicskó István: “Számok nyelvén való hitvallás”

Simicskó István, a KDNP megválasztott frakcióvezetője arról beszélt, hogy a számukra fontos értékek visszaköszönnek a jövő évi költségvetésben, “a számok nyelvén való hitvallás” egyértelmű benne. Így a KDNP-képviselői is nyugodt szívvel szavazták meg.

Ajánlom

További belföldi híreink