Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-03 20:36:00

"Két sarokpont van, ami meghatározhatja a jövőnket" - a Kossuth téren demonstráltak a színművészetisek

Elfogadta a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításról szóló törvényt a parlament. A szavazással egy időben a hallgatók a Kossuth téren demonstráltak. Szerintük ugyanis az egyetem átalakítása nem biztosítja az intézmény autonómiáját.

"Azt hittük, énekelni fognak" - így zárta múlt szerdán Palkovics László felsőoktatásért felelős miniszter a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival folytatott, eredmény nélküli tárgyalást.

A tárgyalásra azért volt szükség, mert a hallgatók nem látják biztosítottnak az egyetem autonómiáját, ha az országgyűlés megszavazza az SZFE modellváltását célzó törvényt. A parlamenti ülés idején a hallgatók Palkovics félmondatára reagálva egy rendkívüli énekóra keretében demonstráltak a Kossuth téren.

"Szeretném a hallgatók nevében kijelenteni, hogy nekünk nem a modellváltással vagy magával az alapítványi formával kapcsolatban vannak problémáink hanem az erőltetett tempóval amit a minisztérium diktál és azzal, hogy a kéréseinket nem vették figyelembe"

- mondta Tóth Balázs, az SZFE hallgatója.

A Kossuth téren épp népzenére táncoltak, amikor a Parlamentben kétharmaddal elfogadta a kormánypárti többség a Színház-és Filmművészeti Egyetemmel kapcsolatos törvényt. A Jobbik és a DK módosító indítványait pedig leszavazta.

A szavazás után nem sokkal az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményt adott ki az SZFE-t érintő változásokról. Ebben azt írták, hogy az Alaptörvény garantálja a felsőoktatási képzés, kutatás, művészeti tevékenység szabadságát, így a szakmai átalakítás az egyetemi autonómiát inkább növeli. A közlemény szerint a működésben a jelenleginél jóval nagyobb szabadságot kap az intézmény, mert már jelentős részben mentesül az államháztartási, költségvetési és vagyontörvények szabta korlátok alól.

A szavazás eredményére az egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke úgy reagált, hogy az egyetem polgárai a céljaikért addig fognak küzdeni, amíg azt látják, hogy érdemes

"Nem tudok feltétlenül nagyon hosszútávú tervekről beszélni, hiszen azt tapasztaljuk, hogy nagyon rövid időnk van és nagyon rövid idő alatt kell nagyon gyorsan reagálnunk az eseményekre. Viszont van hasonló, hosszútávú tervünk amiben valamilyen módon a hallgatói ellenállásnak hangot adnánk"

- mondta Csernai Mihály, a hallgatói önkormányzat elnöke.

Csernai szerint még két sarokpont van, amiről azt gondolják, hogy meg fogja határozni a jövőjüket. Az egyik az egyetem kuratóriumi tagjainak névsora, a másik pedig az új alapító okirat tartalma.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink