Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-03 16:14:00

Karácsony: Elfogadták mégis. Mi szóltunk...

A főpolgármester a 2021-es költségvetés elfogadása után közösségi oldalán azt írta: "a kormánypártok olyan költségvetést fogadtak el, ami bevezeti a Budapest-adót, minden egyes budapestitől elvesz évente 20 ezer forintot. Súlyos sarccal sújtották az önkormányzatokat".

 

Karácsony Gergely szerint a magyar kormány alighanem az egyetlen a világon, amely a járvány és a gazdasági válság idején nem támogatja az önkormányzatokat, hanem megsarcolja őket.

"A magyar kormány az egyetlen a világon, amely a válság idején nem partnert lát az önkormányzatokban, hanem ellenséget. Ennek a politikának észszerű, józan magyarázata nincs. Pőre hatalmi szándék áll mögötte: az ellenzéki vezetésű önkormányzatok büntetése, a választói akart megcsúfolása. Ez a kormánypolitika nem az egyes önkormányzatokat, hanem magát az önkormányzatiságot pusztítja, ellenállni tehát demokratikus kötelesség"

- írja a főpolgármester, hozzátéve: az önkormányzatok kivéreztetésének gazdasági indoka sincs, hiszen miközben az állami költségvetést is nyilvánvalóan súlyosan érintik a válság hatásai, azt látják, a magyar kormány tíz- és százmilliárdokat költ felesleges presztízsberuházásokra és elsősorban magára: van sok tízmilliárd a Pénzügyminisztérium költöztetésére, soha meg nem térülő motorpályára, van pénz fociakadémiákra, kisvasútra és nagyvasútra Belgrádig, Paks 2-re, látványparádéra, tűzijátékra - sorolja.

"Hogy miért kötik gúzsba a településeket mégis? Mert mi tudjuk bebizonyítani, hogy lehet máshogy válságot kezelni, mint ahogyan a kormány teszi. Ők a pénzembereket tömik, mi az embereknek nyújtunk segítséget. Az önkormányzatok ott és úgy tudnak segíteni a településeiken élőknek, a helyi vállalkozásoknak, ahogyan a kormány nem. És mi tesszük is, a fővárosban például rezsitámogatással, a 10 ezer forintos táboroztatási támogatással, a bajba jutott vállalkozásoknak adott kedvezményekkel, az álláskeresőknek nyújtott kedvezményekkel, a Budapest-pótlék bevezetésével, foglalkoztatási programokkal az egészségügyben és az idősellátásban, többek között. A kormány a nagyok, a hatalmasok, a gazdagok, a multik támogatásával akarja kezelni a gazdasági válságot, mi az egyes ember, a helyi kisvállalkozás megsegítésével. Ez a különbség, ezt akarja a kormány ellehetetleníteni. De mi folytatjuk, tesszük, amíg erőnkből telik"

- fogalmaz Karácsony, majd így zárja bejegyzését: 

"ha már erő. A kampányban is sokszor mondtam, a főpolgármester, vagy bármely polgármester ereje a város, a település erejéből fakad és ez az erő legyőzhetetlen. Először, erre a sarcpolitikára is válaszul, összetesszük erőinket: kezdeményezem, hogy Budapest is belépjen a Magyar Önkormányzatok Szövetségébe és erre biztatom a szabad városok polgármestereit is. Olyan erős szövetséget hozunk létre, amelynek összehangolt akarata elől a kormány sem térhet ki. Ezen dolgozunk a nyáron. És igen, közeleg az idő, hogy megmutassuk – a kormánynak is – a főváros és a szabad városok valódi erejét. Mi szóltunk…"

Elfogadták mégis. Mi szóltunk… A kormánypártok olyan költségvetést fogadtak el, ami bevezeti a Budapest-adót, minden...

Közzétette: Karácsony Gergely – 2020. július 3., péntek

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink