Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-04 07:25:00

"Hongkongban szólásszabadságnak kellene lennie"

Letartóztattak egy férfit Hongkongban, aki motorral hajtott a rendőrök közé egy tüntetésen. Ez volt az alkalom, hogy alkalmazták a június végén elfogadott kínai nemzetbiztonsági törtvényt. Az Egyesült Államok szenátusa eközben elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely szankcionálja a kínai tisztviselőket a város új helyzete miatt.

„Szabadítsuk fel Hongkongot, ez a korunk forradalma”- ez a felirat állt azon a táblán, amivel egy hongkongi férfi motorjával rendőrök előtti kordon felé hajtott egy tüntetésen. A rendőrség szerint a 23 éves motoros nekihajtott a rendőröknek, közülük többen megsérültek. Mivel a felirata a szeparatizmust támogatja, ezért az újonnan elfogadott kínai nemzetbiztonsági törvény értelmében terrorizmus vádjával tartóztatták le a férfit.

A kínai hatóságok a törvény értelmében betiltottak minden olyan jelmondatot, amely Hongkong függetlenségét sürgeti. A tüntetők azonban a megmozdulásaik mellett falakon, pólókon és város-szerte kiragasztott jegyzetlapokon terjesztik üzeneteiket.

"Szerintem egyértelmű, hogy helytelen ezeknek a jelmondatoknak a betiltása. Hongkongban elvileg szólásszabadságnak kellene lennie, de ettől most megfosztottak minket"- mondta egy hongkongi férfi.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének emberi jogi szóvivője szerint a törvény rendkívül homályosan fogalmaz, így annak alkalmazása alááshatja az emberi jogok védelmét.

"Nagyon aggasztanak bennünket azok a letartóztatások, amiket azonnali hatállyal tettek az új törvény alapján, úgy, hogy közben nincsen meg minden információnk és nem látjuk át a teljes skáláját azoknak a tetteknek, amiket az új törvény büntet"

– jelentette ki a szóvivő.

Közben az Egyesült Államokban a republikánus többségű szenátus csütörtökön délután egyhangúlag megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely büntető intézkedések kiszabását helyezi kilátásba azokkal a kínai tisztségviselőkkel szemben, akik alkalmazzák az új hongkongi nemzetbiztonsági törvényt. A jogszabály ugyanis - az amerikai álláspont szerint - elnyomó, megtorló jellegű. A most elfogadott törvényjavaslattól függetlenül az amerikai törvényhozók előterjesztettek egy másik javaslatot is.

A tervezet a kubaiakhoz hasonlóan a hongkongiaknak is elsőbbséget biztosítana az Egyesült Államokban benyújtott menedékkérelmeik elbírálásához.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink