Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-03 05:26:00

Figyelmeztet a szakértő: Az ősz különösen veszélyes lehet a járvány szempontjából

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központ igazgatója szerint nyáron „meg lehet úszni” egy újabb fellángolást. Felhívta a figyelmet arra is, hogy bár nincsenek tömeges megbetegedések itthon, a járványveszély továbbra is fennáll.

 

 

Az első országos koronavírus-szűrővizsgálat május 1-16 között zajlott, összesen 10575 (PCR és szerológiai tesztet) végeztek, és 3 aktuális fertőzött személyt találtak – erről beszélt Dr. Vokó Zoltán, egyetemi tanár és a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központ igazgatója az ATV Start című műsorában.

Vokó szerint az eredmény valamivel alacsonyabb a várakozásoknál: legalább a háromszorosára, körülbelül 10 pozitív eredményre számítottak. „Ilyen értelemben mondhatjuk, hogy meglepetés az eredmény” – tette hozzá, de mint mondta, egyébként is alacsony fertőzöttségre számítottak, csak nem ennyire alacsonyra.

Az igazgató hangsúlyozta: nem erről a 10 ezer emberről akartak információt gyűjteni, a cél az ezek alapján az adatok alapján felállítható, kiterjedtebb modell megalkotása volt. A tesztelés lényege az volt, hogy a 14 évnél idősebb magánháztartásban élő magyar lakosságról kapjanak egy komplex képet.

A begyűjtött adatokból kiindulva, a vizsgálat időszakában nagyjából 2400 fertőzött ember volt ebben a körben, és körülbelül 56 ezren estek át a betegségen. A szakértő szerint ezek az adatok azt mutatják, hogy a nem intézményi, hanem közösségi fertőzés e pillanatban Magyarországon nagyon alacsony volt.

Vokó Zoltán hangsúlyozta, ennek kiderítése sok szempontból fontos, ugyanis az eredmények a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos döntések alapjául szolgálhatnak, valamint hosszútávon viszonyítási pontot jelenhetnek, ugyanis folyamatosan követni kell a járvány alakulását.

Magyarország szerencsésebb volt

Kérdésre válaszolva elmondta: valóban mondhatjuk, hogy a járvány intenzitását tekintve Magyarország szerencsésebb volt a többi európai országhoz képest. Ennek okáról úgy vélekedett, a korán meghozott intézkedések és a lakosság fegyelmezettsége mindenképpen döntő szerepet játszott a védekezés sikerességében. Hozzátette: szerencsésnek mondható az is, hogy Európában nem nálunk csapott le először a vírus.

Azzal kapcsolatban, hogy sok országban új erőre látszik kapni a járvány elmondta: országa válogatja, hogy korán döntöttek-e az intézkedések lazítása mellet. Egy azonban biztos, a járványnak nincsen vége, a lazításnak viszont szükségképpen következménye az, hogy egyre több kontaktus van, így újra föllángolhat a járvány – mutatott rá.

Különösen az ősz tűnik veszélyesnek – tette hozzá.

Nyáron meg lehet úszni egy újabb fellángolást

Úgy vélekedett, a jelenleg életben lévő óvintézkedések betartásával vélhetően nyáron „meg lehet úszni” egy újabb fellángolást. Azonban figyelmeztet: a határok megnyitásával fokozottan fennáll a külső behurcolás lehetősége, ezért a járványügyi kontroll – a kontaktkutatás, a karanténba helyezés – ugyanolyan intenzitással kell, hogy tovább folyjon, és a fegyelmezettség továbbra is kulcsfontosságú.  

„Nem szabad elfeledkezni róla, hogy bár epidemiológiailag most éppen vége van a járványnak, mert jelenleg nincsenek tömeges megbetegedések, de a járványveszély ugyanúgy fennáll” – fogalmazott.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink