Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-07-04 15:23:00

Elmosta az ár a falut, elvitte az autókat, a gyerekeket ablakon keresztül kellett menteni

Június 14-e az a nap, amit egyhamar biztosan nem felejtenek el a Fejér megyei Gyúró lakosai. Vasárnap délután 2 óra körül járt, amikor villámlással és óriási robajjal megérkezett a faluba a vihar. Hirtelen sok eső esett, nem tudta elnyelni a csatorna. A helyi patak is megduzzadt és a környékbeli szántóföldekről lemosott iszappal együtt elöntötte Gyúrót. Heti Napló riportja.

“Viszi az autót!”- kiabálja valaki, miközben mintha csak ladik lenne, úgy úszott odébb a kocsi, tulajdonosa pedig tehetetlenül nézte az ablakán keresztül.

A házakat sem kímélte a víz

A falu nagy része saját otthonának fogságában rekedt, de volt akinek a háza sem jelentett biztonságot, mert oda is betört a víz.
Közel két héttel a pusztító villámárvíz után látogatta meg a Heti Napló stábja azt a háromgyerekes családot, akinek a víz martalékává vált az otthona.

A család most minden erejével azon van, hogy új életet kezdjenek. A közel 100 éves vályogházat teljesen le kell bontani, mert a fűtőtest szellőzőnyílásán betörő víz alámosta az épületet.

Éppen családi filmezéshez készültek, amikor azon a bizonyos vasárnapon esni kezdett az eső. Imre még örült is az égi áldásnak, az óriási kertnek jól jön a locsolás, gondolta. Az örömből hamarosan üröm lett.

“Az első gondolat az, hogy kimentem itt a szúnyoghálón, kivágtam és áramtalanítottam, amikor láttam hogy jó 50 centis víz hömpölyög az udvarban. Utána hátramentünk a konyhába és akkor ott vártuk a végét ennek az egész történetnek, hogy mi lesz. Amit még akkor nem tudtunk elképzelni, hogy mi lesz a vége.”- mondja a családfő.

Folyamatosan telefonáltak, rokonokat hívtak segítségül, de nem voltak biztosak abban, hogy egyáltalán meg tudják közelíteni a házat. Végül a tűzoltókat Imre sógornője értesítette.

“Leintette őket, hogy tolassanak vissza, mert innen menteni kell az embereket. És amikor megláttuk, hogy visszatolat a tűzoltó autó, akkor kivágtam a hátsó szúnyoghálót és azon keresztül menekültünk. De akkor is még az udvarba látható, hogy milyen magasságba folyt a víz, abba gázoltunk ki és addigra ideért a sógorom és vittük ki a fiúkat meg”- magyarázza az apa, hogy mekkora volt a sodrás a településen.

A házban ma már csak alig néhány dolog maradt, szinte minden bútort ki kellett dobniuk, a víz ugyanis eláztatta őket.

A hömpölygő patak vize a család két autóját is elvitte, arra, hogy sikerül használhatóvá tenni őket, kevés az esély. Időközben megérkezett a család többi tagja, Ági és az egy éves Lili is.

Átmenetileg a közeli templom parókiáján húzzák meg magukat. A régi ház lebontásáig és az új építéséig még sok idő van.

A gyerekek munkához is láttak, elkezdték megtisztítani a vízelvezető árkot az iszaptól, nekem pedig a szomszédba vezetett az utam.

Ablakon keresztül kellett kimenteni a gyereket

Anna három hónapos kisfiával és édesanyjával él, vagyis csak élt ebben a házban. Most átmenetileg rokonoknál húzzák meg magukat. Kristóf édesdeden alszik, még túl kicsi ahhoz, hogy felfogja, hogy mi történt velük. “Édesanyám szobaablakán adtuk ki a kisgyereket és a tűzoltók vitték ki illetve utána bennünket is úgy mentettek ki”- meséli Anna.

Az anyukáját viszont máig kísértik az emlékek: “Még most is, két hét eltelt, de még nem. Nehéz róla beszélni, amikor látjuk hogy egy élet munkája úszik szó szerint és a szobába meg majdnem térdig ér a víz. Nem tudom, nem tudom elmondani.”

Sok bútor a sár miatt használhatatlanná vált, de nekik szerencséjük volt, olyan hamar sikerült kiszivattyúzni a vizet, hogy a háznak nem esett nagy baja. Azóta is 0-24 órában dolgozik a páraelszívó. Annáék úgy döntöttek, hogy megpróbálják ismét élhetővé tenni a házat. A festésen már túl is vannak.

A faluban összesen 150 házat érintett a villámárvíz. A tűzoltók folyamatosan szivattyúzták az elöntött épületeket, udvarokat, pincéket. A vihar elmúltával és a villámárvíz lecsendesedésével sem lett kevesebb e feladat. A víz kidőlt fákat és táblákat, és nagyon-nagyon sok sarat hagyott maga után.

Ahogyan az egész falu, nagy munkában van a Gyúrói Állatmenhely is. A közel 100 kutyus, 40 cica valamint lovak, szürkemarha, kecske, vaddisznó és tengerimalac otthonául szolgáló farmon éjt nappallá téve dolgoznak azért, hogy felszámolják a károkat.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink